HomePrezentari videoVIDEO: ROG Flow X16, un laptop de gaming convertibil
Prezentare ROG Flow X16

VIDEO: ROG Flow X16, un laptop de gaming convertibil

La prima vedere, ROG Flow X16 pare un laptop tradițional de 16 inchi. Și nu ai zice că e un laptop pentru jocuri, devreme ce muchia are o grosime de doar 19,4 mm. Dar emblema ROG integrată în această textură cu unde gravitaționale spune clar “gaming”. Flow X16 e un laptop care nu se mulțumește cu o încadrare banală și spune „Sunt diferit!”. Ecranul se deschide la 360 de grade trecând prin toate modurile posibile: laptop cu clapetă, stand, cort, tabletă. Iar carcasa din aliaj de magneziu e comparabilă cu a unuia de 15. Cântărește 2-2,1 Kg, deci îl poți lua cu tine în călătoriile mai lungi.

Diagonala de 16 inchi îți permite să faci ceea nu vedeai prea bine pe un ecran de 13. Faptul că e tactil, îți va crea reflexul de apăsa direct cu degetul pe ecran, alegând cea mai rapidă interacțiune în funcție de ceea ce faci. Unde mai pui că în pachet avem și un stilou digital ASUS Pen cu care poți nota și chiar crea.

Toate modelele Flow X16 GV601 au la bază procesorul AMD Ryzen 9 6900HS cu grafica Radeon integrată. Acest Rembrandt veritabil are 8 nuclee și 16 fire de execuție, frecvența de bază fiind de 3,3 GHz, cu maximul la 4916 MHz. CineBench R23 l-a notat cu 14.400 de puncte în profilul Turbo, deci avem aici o putere considerabilă pentru editare, montaj, streaming și compilare de cod.

Placa video poate fi: Nvidia GeForce RTX 3070Ti  cu 8G GDDR6 VRAM, RTX 3060 cu 6G și RTX 3050Ti cu 4G. Putem atinge o putere de până la 125 de Wați cu TurboBoost în jocurile care suportă. Împreună cu procesorul ajungem la maxim de 140W, puterea fiind reglată de profilul de răcire. În Turbo, ajungem la acest maximum TDP + TGP, adică 40W în cazul prcesorului și 100W placa video. Sistemul de răcire ține zgomotul la maxim 45 de decibeli în modul Turbo din panoul Armoury Crate. În modul Silent însă, vom avea TDP +TGG maxim de 105 Wați (25 CPU + 80 GPU la maxim 35 de decibeli.

Laptopul dispune de un comutator MUX care reduce latențele în joc și crește performanța cu până la 10%.

Pentru a stabiliza această putere și pentru eficiență în acest format subțire de laptop, răcirea trebuie să fie una excelentă. În premieră, ROG a introdus sistemul de răcire Frost Force, care cuprinde 3 ventilatoare și un radiator Pulsar – foarte mare, se întinde pe toată lungimea laptopului în spate. Ventilatoarele sunt de tip Arc Flow cu 84 de pale curbate, modelate special pentru a maximiza fluxul de aer cu un zgomot minim. Cel de-al treilea ventilator ajută la trimiterea căldurii suplimentare de la GPU direct către radiatorul Pulsar amintit mai devreme. Flow X16 dispune și de filtru de praf, care împiedică intrarea prafului și a fibrelor în interior. T

Totodată, pe procesor avem compusul de metal lichid de la Thermal Grizzly care îi reduce temperaturile cu până la 10°C în comparație cu pasta termică obișnuită. Sistemul de răcire cuprinde 5 conducte de căldură care o îndepărtează nu numai de la procesor, chip grafic și VRAM, ci și de la circuitele VRM care le furnizează energia. Reducerea temperaturii acestor componente îmbunătățește stabilitatea și fiabilitatea pe termen lung.

Atunci când nu e nevoie de o abordare agresivă, se va activa răcirea ambientală la 0dB. Toate ventilatoarele se opresc, căldura fiind degajată în mod pasiv. Dacă temperaturile cresc, ventilatoarele pornesc din nou automat.

Capacitatea memoriei RAM urcă până la 64GB. E o memorie ultra-rapidă DDR 5 la 4800MHz care facilitează multitaskingul. Sunt două sloturi SO-DIMM dual channel, accesibile pentru upgrade, dacă vom cumpăra laptopul cu 32GB.

 

Jocurile, aplicațiile și fișierele de mari se vor încărca la viteză maximă a momentului, pe un SSD PCIe 4.0, cu până la 2TB stocare. Laptopul are și un al doilea slot M.2 SSD suportă PCIe 4.0 și RAID 0. Deci vei putea îmbunătăți capacitatea sau accelera viteza.

Laptopul are toate porturile necesare: Pe dreapta unde e și butonul de pornire  avem două porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A și un citator de carduri MicroSD. Pe stanga, avem alimentarea,  ieșirea 1x HDMI 2.0b cu suport pentru switch HDMI, un port USB 3.2 Gen 2 Tip C cu DisplayPort 1.4, power delivery și G-SYNC, apoi interfața pentru ROG XG Mobile și un audio combo jack pentru castile cu microfon. Conectorul pentru stația grafică externă XG Mobile cuprinde un USB 3.2 Gen 2 tip C cu suport DisplayPort 1.4 și power delivery. Deci atunci când nu aveți conectată placa video externă, puteți folosi acest USB-C pentru încărcare, transfer și ieșire video. Pe partea wireless, avem conexiuni Wi-Fi 6E 802.11ax – deci echipare de top – și Bluetooth 5.2.

Legat de autonomia lui Flow X16, vorbim despre o baterie de 90W și de profilurile din Armoury Crate care te ajută să reduci consumul când nu te poți conecta la priză. Încărcarea prin USB-C – prin unul din cele două porturi – te ajută să extinzi autonomia convenabil. Cu placa video integrată, am putut rula video mai mult de 10 ore și jumătate, iar la polul opus, activând placa video dedicată și profilul de răcire activă ne-am putut juca aproape 1 oră și jumătate. Dacă ai nevoie să lucrezi taskuri de birou în deplasare, poți atinge o autonomie de 5 ore. Evident aceste valori depind de mai mulți factori, de configurație, de mediu, de tipul taskului etc.