HomeCum să...Cum alegi un laptop performant pentru folosirea zilnică în taskuri uzuale
Laptopul ASUS Vivobook 16X OLED

Cum alegi un laptop performant pentru folosirea zilnică în taskuri uzuale

Piața poate părea saturată de laptopuri medii sau mainstream și îți recomandăm să fii ceva mai pretențios și să nu cazi în capcana de a alege neapărat după preț, ci să urmărești câteva criterii minime.

Pentru performanțe în aplicațiile și taskurile uzuale, îți recomandăm un laptop cu procesor Intel Core de generație cât mai nouă. Dacă nu vânezi frecvența maximă, un chip din generația trecută poate fi o opțiune echilibrată pentru bugetul tău. Poți găsi un laptop cu procesor Intel Core i7 gen 12 mai avantajos decât unul cu un i5 mai nou. Nu vei putea compara doar procesorul, așa că mai sunt și alți factori de luat în calcul.

Majoritatea laptopurilor de azi au stocare pe SSD, dar verifică să fie un NVMe cu interfață PCIe 4. Dacă vei lua în calcul un viitor upgrade, e bine ca laptopul să ofere suport pentru această interfață mult mai rapidă. Capacitatea inițială poate fi de minim 512GB.

În privința RAM-ului urmărește 16 GB, iar dacă are 8, ar fi bine să dispună și de un slot SO-DIMM pentru extensie și funcționalitate dual-channel.

Asigură-te că laptopul îți oferă toate porturile de care ai nevoie și că suportă inclusiv încărcarea prin USB-C, care vei vedea te va scăpa din multe situații nedorite.

Laptopul ASUS Vivobook 16X OLED

Laptop ASUS Vivobook 16X OLED K3604ZA

Alege un laptop cu un ecran cât mai luminos! Merită să crești bugetul pentru un panou de luminozitate de 400 de niți, decât să mergi pe o variantă buget la 250-300 de niți, care ar fi cam palid în lumina zilei.

Fidelitatea cromatică e și ea importantă! Dacă procesezi imagini sau vrei condiții excelente pentru multimedia, optează pentru tehnologia OLED, care nu afectează culorile atunci când îi reduci intensitatea în mediile întunecate sau când vrei să prelungești autonomia pe baterie. OLED-ul oferă și protecție pentru vedere, printr-o emisie mult mai mică de lumină albastră dăunătoare.

Alege o diagonală potrivită aplicațiilor în care lucrezi. Ecranul de 15 inchi are cea mai lungă tradiție, însă, din varii motive, unii dintre noi vor un panou ceva mai mare – vor să poată afișa mai multe informații lizibile pe ecran păstrând mărimea fontului, sau vor o imagine mai mare pentru a urmări în condiții optime un film, sau să vadă mai bine detaliile atunci când rulează un joc light pe laptop.

Laptopul ASUS Vivobook 16X OLED

Laptop ASUS Vivobook 16X OLED K3604ZA

În prezent asistăm la un trend interesant, care pare să ofere ce e mai bun din ambele categorii. Laptopul cu diagonală  de 16 inci e suficient de compact pentru a putea fi transportat cu ușurință de cineva care lucrează din mai multe locuri, dar și suficient de mare pentru a asigura o imagine confortabilă pentru redarea multimedia sau pentru aplicații cu multe widgeturi.

Nu în ultimul rând, optează pentru un laptop cu design metalic, care va rezista mai bine în timp față de unul cu un exteriorul din plastic. Designul trebuie să fie cât mai funcțional. De exemplu, ecran rabatabil la 80 de grade te va ajuta de pildă să îl partajezi rapid cu colegii, iar niște rame cât mai subțiri îți va îmbunătăți experiența multimedia.

La final îți facem și o recomandare: ASUS Vivobook 16X OLED!