HomeTehnologiiTehnologia Tri-Fan face răcirea extrem de eficientă
ROG Tri-Fan

Tehnologia Tri-Fan face răcirea extrem de eficientă

Importanța unei răciri bune pentru placa grafică sau procesorul dintr-un laptop este crucială pentru că determină direct nivelurile de performanță maxime pe care le aceste componente le pot dezvolta. Având în vedere spațiul limitat din carcasele ce devin din ce în ce mai subțiri, totul contează – de la stabilitatea alimentării, dimensiunile radiatorului, numărul și grosimea lamelelor, care rezultă într-o suprafața de disipare a căldurii mai mare sau mai mică, și până la numărul și performanța ventilatoarelor, care determină viteza cu care căldura este eliminată și, în cele din urmă, temperatura plăcii.

Niște componente mai reci sunt, evident, mult mai bune decât unele fierbinți, oferind rezerve de performanță mai mari, care pot fi folosite la nevoie pentru sarcinile solicitante, precum randările video și jocurile video la rezoluții mari. Așa că nu este de mirare că ASUS este tot timpul preocupat de îmbunătățirea sistemelor de răcire, atât pentru vasta sa gamă de plăci video, cât și pentru laptopurile de gaming.

Laptopuri mai performante cu tehnologia Tri-Fan

ROG Intelligent Cooling include tehnologia Tri-Fan, care direcționează aerul prin decupaje calculate cu precizie în carcasă, trimițând fluxul de aer direct către componentele interne pentru a le menține răcite în orice condiții. Un al treilea ventilator auxiliar ajută la trimiterea căldurii suplimentare de la GPU direct către radiatoare, menținând aparatul rece în timpul redărilor video sau al sesiunilor lungi de jocuri.

Prima implementare Tri-Fan a fost pe seria ROG Flow X16 din 2022, fiind acompaniată de radiatorul masiv Pulsar. Ulterior, tehnologia a fost adoptată pe noile laptopuri de gaming din 2023, precum: ROG Strix SCAR 16/18, ROG Strix G16/G18, Zephyrus M16 samd.

Atunci când taskurile rulate nu necesită o răcire puternică, ventilatoarele se pot opri complet, căldura fiind disipată în mod pasiv și silențios, la 0dB. Utilizatorul se va putea concentra asupra muncii sau asupra vizionării unui film cu mai puține distrageri. Dacă temperaturile componentelor cheie cresc peste pragul prestabilit, ventilatoarele repornesc automat.

Ventilatoarele Arc Flow îmbunătățite deplasează mai mult aer cu mai puțin zgomot și se pretează foarte bine pentru incinte cu spațiu limitat, cum este interiorul unui laptop. Cele 84 de pale ale ventilatoarelor Arc Flow au un design cu grosime variabilă, de până la 0,1 mm la vârf. Această abordare reduce rezonanța și turbulențele, mișcând cu până la 13% mai mult aer. Prin trecerea treptată de la o zonă de presiune ridicată la una de presiune scăzută înainte de a fi expulzată de ventilator, turbulența aerului este redusă drastic în comparație cu modelele tradiționale de pale de ventilator. Acest nou design brevetat este posibil datorită celor mai recente tehnologii de procesare a polimerilor cu cristale lichide, care au permis crearea de pale de ventilator ultra-subțiri și rezistente pentru o admisie sporită a aerului.

Ventilatoare Arc Flow optimizate

Ventilatoare Arc Flow optimizate

Noile ventilatoare Arc Flow au fost inspirate de cele mai aerodinamice modele găsite în natură. Fiecare lamă este acoperită cu un vârf pentru a regla fluxul de aer, în același mod în care penele unei păsări sunt acoperite cu vârfuri pentru a menține echilibrul în zbor. Capacele palelor folosesc un model de valuri care este inspirat de vârfurile de aripi pestrițe ale unei păsări; ghidând fluxul de aer în jurul ventilatorului, minimizând în același timp turbulențele pentru o eficiență maximă.