HomeTehnologiiComutatorul MUX – de ce laptopul tău are nevoie de el?
Comutator MUX

Comutatorul MUX – de ce laptopul tău are nevoie de el?

O apariție relativ recentă în configurațiile laptopurilor de jocuri și nu numai este așa-numitul comutator MUX, care ajută la deblocarea întregii puteri a oricărui GPU de laptop de jocuri, în special dacă este asociat cu tehnologia grafică AMD Smart Access Graphics sau cu tehnologiile NVIDIA Optimus.

MUX poate însemna diferența dintre o experiență de joc satisfăcătoare din perspectiva performanței și o experiență dezamăgitoare, la un nivel semnificativ mai mic decât cel la care te-ai aștepta. Ca să înțelegi de ce, vom intra un pic în detaliile tehnice ale acestei componente. Comutatorul MUX, cunoscut și sub denumirea de multiplexor, este o componentă internă care se găsește pe placa de bază a anumitor modele de laptopuri de gaming și care îți permite să dezactivezi GPU-ul integrat al procesorului (iGPU) în favoarea graficii dedicate (dGPU) mai puternice a sistemului.

Cum adică MUX?

La laptopurile de gaming obișnuite, informațiile care pleacă din placa grafică dedicată trec prin iGPU-ul acestuia înainte de a ajunge pe ecran, ceea ce ajută la prelungirea duratei de viață a bateriei, deoarece sistemul poate comuta între cele două cipuri grafice în funcție de necesități. Dar această abordare tehnică are un impact negativ asupra performanței și a latenței.

Enter: comutatorul MUX, care, atunci când este activat, modifică conexiunea fizică dintre ecranul laptopului și placa video, permițând o comunicare directă între cele două, fără ca iGPU să fie implicat în vreun fel. În felul acesta, întreaga putere grafică a sistemului se va reflecta pe ecran și vei obține nivelul de performanță maxim pe care îl pate atinge placa ta grafică, ceea ce înseamnă rate de cadre mai mari în jocuri și o experiență în general îmbunătățită în multe alte aplicații.

Pe laptopurile ASUS, comutatorul MUX se activează din Armoury Crate

Pe laptopurile ASUS, comutatorul MUX se activează din Armoury Crate

Pe un laptop ASUS, comutatorul MUX se poate activa din Armoury Crate, selectând în secțiunea  GPU Mode  modul Ultimate. Activarea unui comutator MUX va avea drept efect o creștere a consumului energetic, având în vedere că o placă grafică dedicată consumă mai mult decât un cip integrat în procesor, așa că este recomandabil să te joci cu laptopul conectat la adaptorul de alimentare, deci vei avea nevoie să fii în preajma unei prize, dacă plănuiești o sesiune de gaming mai lungă.

Is MUX a MUST?

Cât de important poate fi un astfel de comutator MUX, întrebi? Păi gândește-te că un laptop cu o placă grafică dedicată foarte nouă și puternică nu poate folosi întreaga putere a acesteia fără un multiplexor. Potrivit inginerilor de la ASUS ROG, lipsa unui comutator MUX din configurația unui laptop de gaming poate rezulta în diferențe medii de performanță de 9%, iar în cazul unor jocuri precum Rainbow Six: Siege este posibil ca ratele de cadre să crească chiar și cu până la 30%.

De asemenea, merită menționat faptul că un comutator MUX deschide posibilitatea de a utiliza tehnologii precum Nvidia G-Sync și Nvidia Reflex, care necesită ambele conexiuni directe între GPU-ul GeForce și afișaj.

Pentru a fi sigur că ai un comutator MUX  în configurație, va trebui să citești cu atenție specificațiile viitorului tău laptop, pentru că laptopul pe care îl ai deja de ceva vreme probabil că nu are așa ceva. Un pont: întreaga gamă de laptopuri TUF Gaming din 2022 sunt dotate cu acest multiplexor. În rest, citește cu atenție specificațiile atunci când faci alegerea și probabil că specialiștii în marketing ai brandului nu vor rata ocazia de a scoate în evidență beneficiile adăugate de această componentă. Fără un comutator MUX, poți ocoli eventualele blocaje ale GPU-ului doar prin conectarea acestuia la un monitor de gaming extern. Asta, desigur, cu condiția ca ieșirile de afișare ale sistemului tău să fie conectate direct la placa grafică discretă și nu la soluția integrată de pe CPU.

Și nu, nu poți instala un comutator MUX întrucât este vorba de o componentă lipită pe placa de bază a laptopului și producătorii sunt cei care decid dacă vor include unul. De asemenea, este bine să știi că nu poți emula un comutator MUX prin intermediul unui software, așa că dacă vrei unul, singura soluție este să citești specificațiile în prealabil și să alegi în consecință. Acum, nu ne mai rămâne decât să îți urăm succes și să te bucuri de el!