HomeProduseLaptopuriPe ce laptop lucrează un tânăr creator? Vivobook Pro 14X OLED
ASUS Vivobook Pro 14X

Pe ce laptop lucrează un tânăr creator? Vivobook Pro 14X OLED

În 2021, ASUS a dotat mai multe modele Vivobook cu ecrane OLED performante și a dezvoltat o subserie – Vivobook Pro – destinată creatorilor de conținut. Aceasta reunește Vivobook Pro 14X și 16X – laptopuri care poate fi alese atât în configurații cu procesoare Intel Core, cât și cu AMD Ryzen – atât cu ecran de 14 inchi, cât și cu ecran de 16 inchi. Urmărește o prezentare video detaliată (vezi mai jos) sau citește detaliile în articol.

VEZI OFERTA ONLINE

Edițiile cu procesoare Intel Core pot avea culorile: 0°Black, Comet Grey și Cool Silver, în timp ce variantele cu AMD pot fi 0°Black și Meteor White. Pentru clarificare, codurile de produs care încep cu N au procesoare Intel, cele care încep cu M – au AMD Ryzen. 7400 indică diagonala de 14 inchi, în vreme ce 7600 dispune de ecrane mai mari, de 16 inchi. În toate cazurile, panourile sunt de tip OLED, excepționale cel puțin din următoarele considerente:

  • imaginile redate au cele mai vii și mai bogate culori
  • nuanțele se păstrează indiferent de nivelul de luminozitate setat
  • contrastul este imens, ca la un televizor de top
  • negrul redat este cât se poate de pur.
  • OLED-ul emite cu până la 70% mai puțină lumină albastră dăunătoare vederii, deci e recomandat dacă petreci foarte mult timp în fața ecranului.

Ecranele de 14 inchi au rezoluție 2,8K, iar cele de 16 inchi ating 4K. Indiferent de diagonală, acestea au aspect 16:10, fiind așadar mai înalte. Spațiul suplimentar este util pentru vizualizarea barei de meniu și unelte în cazul diverselor programelor de editare foto-video. Ecranul este validat PANTONE, se ridică la un nivel cinematografic, acoperind 100% gama de culoare DCI-P3 și 133% pe cea sRGB. Luminozitatea poate urca până la 600 de niți, deci este extrem de luminos, iar marginile foarte subțiri îl fac și mai captivant.

Vivobook Pro 14X 16X OLED

Vivobook Pro 14X 16X OLED

Modelul Vivobook Pro 14X OLED N7400 cântărește doar 1,45 Kg, fiind mai compact. Muchia lui măsoară 17,9 mm. Când lucrurile necesită mai multă concentrare, poate fi cuplat la un monitor extern pe birou. Bateria (3 celule Li-Polimer și o capacitate de 63Wh) este mai mică față de cea din N7600 (96Wh și 6 celule). Prezența portului USB-C cu încărcare rezolvă eventualele pene de energie, iar bateria se încarcă de la 0 la 60% în doar 49 de minute. Măsurată în laborator, autonomia modelului de 16 inci poate urca până la 12 ore și 18 minute, însă aceasta variază în funcție de configurație, modul de folosire, mediu etc.

Procesorul poate fi în acest caz fie Intel Core i7-11370H, fie i5-11300H, vorbim așadar de seria H generația a 11-a, care livrează puterea necesară oricărui task de producție light on-the-go. Capacitatea maximă de memorie RAM este de 16GB DDR3 la 3200Mhz, fiind lipită pe placa de bază. Stocarea datelor se realizează pe SSD PCIe de până la 1TB, cu 32GB memorie Intel Optane H10 pentru accelerare.

Vivobook Pro 14X are atât o placă video integrată Intel Iris Plus, cât și un a dedicată – NVIDIA GeForce RTX 3050. Atunci când folosiți laptopul pentru taskuri ușoare și doriți maximum de autonomie, optați pentru chip-ul integrat, iar când îl veți pune mai serios la muncă – în port-procesarea foto sau în montaj video – activați grafica dedicată. Placa e recomandată pentru DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro și Lightroom, cu cei 4GB memorie video GDDR6 și cele 2048 de nuclee CUDA, alături de driverul NVIDIA Studio, optimizat pentru activitățile de editare de conținut.

Componentele cheie primesc ajutorul unui sistem de răcire optimizat, cu două ventilatoare. Tehnologia ASUS IceCool Plus maximează performanța chiar și în acest format subțire. Din panoul MyASUS poți alege dintre cele trei profiluri de turare a ventilatoarelor: Performanță, Standard și Silențios.

De-a lungul timpului, ASUS a propus multiple instrumente de productivitate inovatoare – ecrane secundare sau numpad în touchpad, ecranele alungite la baza celui principal și așa mai departe. Touchapdul acesta e foarte spațios și ascunde un tool virtual. Se numește ASUS DialPad, fiind o roțită vizualizată în partea stângă a suprafeței glisante. După cum sugerează numele, e un Dialer ce operează un meniu virtual în care poți configura comenzile tale frecvente. Poți regla volumul sonor, intensitatea luminozității ecranului, navigarea și diverse comenzi în aplicații creative – cum cele din suita Adobe Creative Cloud. Merită încercate și după puțin timp de acomodare, productivitatea ta poate primi un boost.

Vivobook Pro 14X 16X OLED cu ASUS DialPad

Vivobook Pro 14X 16X OLED cu ASUS DialPad

ASUS DialPad este versiunea soft a rotiței fizice ASUS Dial prezentă pe gama ProArt StudioBook.

ASUS a implementat mai multe facilități pentru confort și productivitate:

  • Butonul de pornire integrează un senzor de amprente, autentificarea în Windows realizându-se rapid pe bază primei apăsări a acestuia.
  • Un mic paravan fizic acoperă camera web poate evita situații neplăcute în conferințele online.

Laptopurile Vivobook Pro 14X N7400 sunt disponibile în temele coloristice neutre: Comet Grey și Cool Silver. Câteva elemente sparg monotonia. Pe capacul metalic logo-ul e aplicat sub forma unui badge cu un pattern – element împrumutat din grafica digitală. Patternul se regăsește și pe tasta Enter. Mai multe taste sunt evidențiate cu o altă nuanță de gri, dând un aspect mai plăcut tastaturii, punând în evidență tastele funcționare. Escape este colorat în portocaliu, pentru a atrage rapid atenția asupra soluției de ieșire.

Tastatura are iluminare, iar cursa tastelor este de 1,35mm. Sunt taste largi cu o ușoară concavitate pentru mai multă ergonomie.

Creatorii au nevoie multiple opțiuni de conectică, iar ASUS a pus pe muchii toate porturile necesare: două USB 2.0 pe stânga pentru periferice, altul pe dreapta USB 3.2 de generația I, ieșirea HDMI, un port USB-C 3.2 gen 2 cu Thunderbolt 4 și suport pentru încărcare, un cititor de carduri microSD și un audiojack combo pentru căștile cu microfon. La aceste porturi se adaugă interfața wireless integrată WiFi 6 pentru cele mai mari viteze de transfer în rețea, cu un router compatibil.

Vezi prezentarea video Vivobook Pro 14X OLED

VEZI OFERTA ONLINE