HomeCum să...Cum poți extinde autonomia unui laptop pe baterie
Cum optimizezi consumul energetic al unui laptop

Cum poți extinde autonomia unui laptop pe baterie

Autonomia laptopului poate deveni o problemă dacă uităm să încărcăm laptopul la nivelul maxim înaintea unei deplasări în care nu dispunem de un încărcător sau sursă de curent.

Pentru a întârzia consumarea bateriei putem apela la o serie de trucuri care să ne mărească autonomia de lucru. Fiecare componentă hardware a laptopului are un consum energetic, cu un impact mai mic sau mai mare asupra bateriei. Trebuie să știm că acceleratorul grafic este cel mai mare consumator, urmat la scurtă distanță de procesor și ecran. Alte module hardware, precum Wi-Fi, Bluetooth sau dispozitivele USB conectate și neutilizate au un impact redus asupra bateriei.

Primii pași în reducerea consumului de energie și creșterea autonomiei ar trebui să fie următorii, fără o ordine anume.

Închiderea aplicațiilor care utilizează procesorul grafic, cum ar fi cele de editare foto sau jocurile

Filmele nu reprezintă o problemă atât de mare pentru că chipseturile moderne au un coprocesor dedicat care se ocupă de decodarea acestora cu o eficiență uimitoare.

Închiderea proceselor ce rulează în background și nu sunt necesare

Multe aplicații au procese ce rulează în background, deși nu se folosesc zilnic. Multe dintre acestea pornesc automat odată cu sistemul de operare. Accesând Task Manager putem închide aceste procese eliberând resursele procesorului.

Ajustarea luminozității ecranului

Sistemul de iluminat al ecranului este unul dintre consumatorii care drenează o bună parte din energia bateriei. Majoritatea laptopurilor au un sistem automat de ajustare a luminozității ecranului în funcție de lumina exterioară, însă noi putem merge mai departe și putem reduce și mai mult luminozitate. Acest lucru se va efectua prin combinația de taste Fn+F5.

Închiderea modulelor Wi-Fi și Bluetooth

Modulele hardware pentru comunicațiile radio sunt foarte bine optimizate și au un consum mic, totuși atunci când acestea scanează pentru a recepționa dispozitivele din apropiere consumă energie. Dezactivați modulele radio pentru a reduce și mai mult consumul de energie, în cazul în care acestea nu vă sunt necesare. Dacă activitatea întreprinsă este un offline, puteți trece direct pe modul Avion.

În cazul folosirii unui mouse extern (USB/Bluetooth), puteți opta pentru folosirea touchpadului integrat, evident dacă acest lucru nu vă afectează productivitatea.

O temă Windows închisă la culoare (background/interfață) poate ajuta la diminuarea consumului energetic al ecranului.

Setarea profilului de răcire a laptopului

Hardware-ul consumă energie din baterie pe care o transformă în căldură. Pentru a elimina căldura, sistemul folosește ventilatoare alimentate de aceeași baterie. Un profil de răcire silențios în care ventilatoarele sunt pornite doar atunci când hardware-ul se încălzește ajută la mărirea autonomiei.

Ciclurile de încărcare/descărcare frecvente scurtează durata de viață a acumulatorului, vedeți cum puteți prelungi viața bateriei.