HomeCum să...Cum faci PrintScreen pe laptop? Metode să salvezi imaginea de pe ecran
Print Screen pe laptopuri ASUS

Cum faci PrintScreen pe laptop? Metode să salvezi imaginea de pe ecran

PrintScreen e una dintre cele mai uzuale comenzi în utilizarea computerului și ai nevoie de ea atunci când vrei să salvezi ca imagine o situație ivită pe ecran sau să captezi un instantaneu dintr-un material live sau video. Dovadă că funcția PrintScreen e extrem de folosită este însăși prezența tastei dedicate PrintScreen (PrtScn) pe tastatură. Spre exemplificare am utilizat Zenbook S 13 OLED UM5302, un laptop premiat la Good Design Awards 2022.

Rolul tastei PrintScreen (PrtScn)

Prin apăsarea tastei PrintScreen (PrtScn) întreaga imagine de pe ecran va fi salvată în clipboard și poate fi redată apoi prin PASTE (CTRL+V) în orice program de editare (Paint, Photoscape etc) sau chiar într-o fereastră de chat (Messenger, Teams, WhatsApp Web etc). Așadar imaginea NU este salvată direct într-un fișier. Pentru a face acest lucru trebuie apăsate două taste în același timp Win + PrtScn, în acest caz captura de ecran fiind salvată ca fișier cu extensia .PNG în directorul Pictures\Screenshots.

Print Screen pe laptopuri ASUS

Print Screen pe laptopuri ASUS

În cazul în care apăsați simultan ALT + PrtScn, captura se va realiza doar din fereastra activă și de pe întregul ecran. Această metodă e utilă când doriți realizarea unei capturi dintr-o interfață de aplicație, fără bara de meniu Windows. Dimensiunile imaginii vor fi cele ale ferestrei active.

Salvarea unei suprafețe de pe ecran

Se pot salva capturi de ecran și fără apăsarea tastei PrintScreen, apelând la utilitarul Snipping Tool. Această aplicație inclusă în Windows poate fi deschisă atât direct, cât și prin combinația de 3 taste – Windows + Shit + S – în orice moment ai nevoie să capturezi o bucată din ecran. Selecția capturii se va face după unul din cele 4 moduri predefinite: arie dreptunghiulară, arie selectată manual, aria aplicației active sau aria întregului ecran. După selectarea zonei ce se dorește captată, imaginea este salvată tot în clipboard. Dacă vrei să o salvezi ca fișier trebuie să dai click pe mesajul informativ apărut în colțul din dreapta desktop-ului.

E și mai simplu pe un laptop ASUS cu touchscreen

ASUS a introdus pe tastatură funcția de Print Screen via Snipping Tool pe tasta funcțională F11 (sau Fn + F11 în funcție de rolul ales pentru tastele funcționale). Tot ce trebuie să faci e să apeși F11 și apoi sa trasezi cu degetul (sau cu mouse/touchpad) aria dorită să fie salvată. Imaginea ajunge în clipboard de unde se poate salva ca fișier dând clip pe fereastra apărută în dreapta (foto 2).