HomeTehnologiiDemonstrație practică ASUS OLED vs. LCD: Cât de mult scad emisiile de lumină albastră dăunătoare

Demonstrație practică ASUS OLED vs. LCD: Cât de mult scad emisiile de lumină albastră dăunătoare

Laptopurile ASUS cu ecrane OLED sunt apreciate pentru excelenta redare a culorilor din viața reală, a acoperirii de 100% a gamutului de culoare DCI-P3, pentru rata mare de contrast, cât și pentru posibilitatea acestora de a afișa un negru intens, prin stingerea completă a sursei de iluminare. De asemenea, un alt avantaj destul de important ce te-ar putea face să optezi pentru un ecran de acest tip este emisia redusă a luminii albastre nocive.

Nu vom detalia toate aceste avantaje ale panoului OLED, poți citi un articol dedicat aici, ci ne vom referi strict la protejarea vederii prin faptul că emite o cantitate de lumină albastră mult mai redusă, comparativ cu un ecran LCD. Vom face un mic experiment pentru a-ți demonstra asta.

Lumina albastră emisă de ecrane a fost cunoscută de-a lungul timpului drept o lumină nocivă. Expunerea de lungă durată la acest tip de lumină având multe efecte negative asupra noastră, precum: probleme de somn, dureri de cap, ochi uscați, concentrare sau productivitate redusă și multe altele.

Descriind lumina ca pe o undă electromagnetică, lumină albastră face parte din domeniul vizibil al ochiului uman cu valori înalte de energie (High Energy Visible light) ce se poate afla ca lungime de undă între 380nm și 455nm, imediat după domeniul invizibil al razelor UV, a căror lungimi de undă se pot afla între 100nm și 380nm. Mai exact, cu cât lungimea de undă este mai mică, cu atât mai mult energia luminii crește.

Ecranele OLED de pe laptopurile ASUS sunt capabile să reducă emisia de lumină albastră cu până la 70% comparabil cu display-urile LCD. Acest lucru este realizat de natura materialelor organice din care sunt produse diodele ce emit lumina și datorită calibrării culorii din fabrică a ecranelor OLED.

Mic „experiment” ce arată emisia redusă de lumină albastră a ecranelor OLED

Vrem să îți arătăm marea diferență între emisiile de lumină albastră de la un OLED și de la un LCD, folosind pe de o parte, un laptop de nouă generație – un ASUS Zenbook S 13 OLED, iar pe de altă parte, un laptop de generație anterioară, un TUF cu ecran tradițional, de nivel IPS.

Am apelat la un filtru optic ce permite transmiterea prin acesta doar a undelor electromagnetice cu o lungime de undă de 436nm, adică această lumină albastră ce poate avea efecte nocive asupra noastră.

Test filtru ecran OLED 436 Edmund

Prin urmare, ceea ce se vede prin filtru este doar lumina albastră, ideal fiind să nu vedem nimic. Punctul luminos din următoarea imagine este lumina UV produsă de o lanternă specială.

Test filtru ecran OLED 436 Edmund

Am pus deasupra zonelor albe afișate pe ecranele ambelor laptop-uri acest filtru optic Edmund 436/10 nm, pentru a vedea intensitatea luminii albastre emise. De ce au fost alese zonele albe? Deoarece pe zonele albe, lumina albastră este mult mai puternică, lumina albă fiind compusă din întregul spectru de culoare văzut de om.

Filtrul aplicat pe un ecran LCD

Lumina albastră emisă de ecranul LCD care trece prin filtrul Edmund

Lumina albastră emisă de ecranul LCD care trece prin filtrul Edmund

Putem vedea prin filtru că TUF-ul are zone proeminente de lumină albastră, pe când ASUS Zenbook S 13 ce dispune de un ecran OLED, zonele albastre sunt aproape invizibile pentru ochiul uman.

Filtrul aplicat pe un ecran OLED – Nu distingem lumina albastră dăunătoare!

Prin filtru nu distingem lumină albastră emisă de ecranul OLED de pe Zenbook S 13 OLED nu

Prin filtru nu distingem lumină albastră emisă de ecranul OLED de pe Zenbook S 13 OLED nu

Observi cât de reduse sunt emisiile de lumină albastră pe ecranele OLED. Alege acest tip de panou pentru viitorul tău laptop, iar ochii tăi îți vor mulțumi!

Alege și tu un laptop ASUS OLED, precum Zenbook S 13 OLED UX 5304

Zenbook S 13 OLED e cel mai subțire laptop ultraportabil OLED disponibil pe piață, reușind să îmbine eleganța cu performanța, fiind ideal pentru cei care sunt mereu în mișcare. Cu o greutate de doar 1 kg și o grosime de numai 1 cm, UX5304 e un adevărat simbol al inovației tehnologice.

Echipat cu un procesor Intel Core Ultra de ultimă generație, Zenbook S 13 OLED oferă o performanță excepțională, fără a compromite durata de viață a bateriei. Ecranul OLED HDR NanoEdge de 13,3 inchi, cu raport de aspect 16:10 și rezoluție 3K, transformă fiecare utilizare într-o experiență vizuală strălucitoare, redând culori vii și contrast profund.

Zenbook S 13 OLED este și cel mai ecologic Zenbook de până în prezent, reiterând angajamentul ASUS pentru o planetă mai sănătoasă.

VEZI OFERTA ONLINE