HomeProduseLaptopuriVIDEO: Cum arată și ce poate Strix SCAR 18 G834, cel mai tare laptop ROG din 2023

VIDEO: Cum arată și ce poate Strix SCAR 18 G834, cel mai tare laptop ROG din 2023

ROG Strix SCAR 18 G834 a fost prezentat la CES 2023, fiind laptopul cu cel mai mare ecran din portofoliul ROG, cu un raport ecran-corp de 89% și un panou de top ROG Nebula Display QHD format 16:10 la 240Hz. Află totul despre laptop, urmărind prezentarea video disponibilă la finalul articolului sau citește varianta text în continuare.

Aspecte privind desginul lui Strix SCAR 18

Ca orice laptop ROG, și acest G834 te va scoate din mulțime prin design și iluminarea RGB Aura Sync. Ochiul metalic emblematic e iluminat pe capac, perimetrul suportului de palmă are un Light Bar ambiental, alte lumini RGB formând o linie în spate, deasupra fantelor de aerisire. Evident și tastatura are iluminare RGB pe fiecare tastă în parte. Suprafețele au o acoperire anti-amprentă și ici-colo dai de elemente grafice subtile. Pe spate, laptopul are piciorușe cauciucate pentru suport și înălțare.

Marginile din jurul ecranului sunt foarte înguste, iar camera web e integrată într-un decupaj cu rol de prindere pentru deschiderea capacului.

La baza ecranului avem două balamale vizibile puternice, ferme și această zonă ridicată, cu rol în răcire, care integrează și două difuzoare frontale din cele 4 totale. În partea stângă avem un Armour Cap, un capac pe care îl vei putea tipări 3D pentru a-l schimba. În cutie mai există un al doilea capac, fiecare având o prindere magnetică.

ROG Strix SCAR 18 prezentat de Ionut Paraschiv

Configurația internă  a lui Strix SCAR 18

În acest laptop avem cel mai puternic procesor Intel al momentului – Intel Core i9-13980HX din generația a 13-a. Are 24 de nuclee – dinrte care 8 de performanță și 16 eficiente, oferind 32 de fire de execuție. TDP-ul său urcă până la 65 de wați, putând fi atins în profilul de răcire Manual.  Tot în modul Manual, procesorul poate susține o putere de până la 175W timp de 2 minute.

În Armoury Crate poți alege modul de răcire Turbo atunci când laptopul este conectat la priză prin adaptor. Puterea urcă până la 55W pentru procesor și până la 175W pentru placa video. În modul manual, procesorului i se mai pot aloca încă 10 Wați, puterea întregului system urcând la 240 de wați.

Testele efectuate pe acest laptop ne-au indicat în Cinebench R23 30555 de puncte în MultiCore și 821 în Single Core. În testul Time Spy din 3D Mark, procesorul a primit 16407 puncte, dintr-un punctaj general de 20394.

Un laptop de gaming cu NVIDIA GeForce RTX 4090

G834 integrează cel mai puternic GPU de laptop din prezent, anume NVIDIA GeForce RTX 4090 cu 16GB VRAM și un TGP maxim de 175W. Acest lucru e posibil prin Dynamic Boost, când vrei putere grafică maximă poți realoca până la 25W de la procesor pentru placa video. RTX 4090 oferă noul DLSS 3, tehnologie care va spori și mai mult FPS-ul. Placa video este acompaniată de NVIDIA Advanced Optimus, atunci când nu ai nevoie de grafică dedicată operând cu soluția Optimus eficientă energetic.

Laptopul integrează și un commutator MUX care are rolul de a reduce latența și de a crește performanțele grafice cu aproximativ 9% în gaming, direcționând chipul grafic direct către display, fără a mai trece prin procesor.

ROG Strix SCAR 18

Sistemul de răcire a lui ROG Strix SCAR 18

Pentru a scoate potențialul maxim din aceste componente foarte puternice și generatoare de căldură, SCAR 18 beneficiază de un sistem de răcire de top. În primul rând, radiatorul este foarte mare și a presupus reproiectarea carcasei și a plăcii de bază. Sunt fante de evacuare în toate părțile, în spate pe toată lungimea și pe laterale. Aerul rece este absorbit pe la bază.

Radiatorul are trei secțiuni, înconjurând placa de bază cu o mare densitate de lamele fine. Suprafața totală a acestora e cu 82,5% mai mare comparativ cu SCAR 17 din 2022, iar designul maximizează disiparea căldurii.

Mai mult, a fost inclus un al treilea ventilator pentru răci GPU-ul și VRAM-ul. În total sunt 7 conducte care preiau căldura de la CPU, GPU, VRAM și VRM. Pe cele două chipuri a fost aplicat Conductonaut Extreme de la Thermal Grizzly, compusul din metal lichid, bazat pe indiu și galiu. Având o conductivitate de vreo 17 ori mai mare decât standardul, se obțin temperaturi cu 15 grade mai reduse, în cazul procesorului și plăcii video.

Sistemul de răcire poate fi monitorizat și tunat din panoul de control Armoury Crate, unde ai 4 profiluri preconfigurate: Windows, Silent, Performance și Turbo, la care se adaugă modul Manual în care poți duce totul la limită.

În cazul procesorului poți seta limita de putere PL1 la 140 de Wați și limita de putere susținută pe un interval de 2 minute la 175W. În funcție de cum reglezi curba ventilatoarelor vei avea temperaturi mai mari sau un zgomot ceva mai puternic pentru ventilator. Mai nou, Armoury Crate estimează și nivelul de zgomot generat de cele trei ventilatoare.

Mai departe, poți tuna placa video, fructificând o plajă de 200 Mhz pentru frecvența de bază și alta de 300 MHz pentru viteza memoriei. Poți apela la Dynamic boost, relocând 25 W de la procesor pentru GPU, atunci când ai nevoie de cea mai mare putere de procesare video. Targetul termic poate urca până la 87 de grade. Și în cazul ventilatorului plăcii video poți contorla curba de atac a ventilatoarelor. În mod similar se controlează viteza celui de-al treilea ventilator.

Până la 64GB DDR5

G834 poate avea până la 64GB memorie RAM DDR5 tactată la 4800Mhz. Este o memorie rapidă, cu timp de scriere cu 50% mai rapizi decât DDR4. Cele două sloturi sunt ocupate în cazul de față cu câte un modul de 16GB SK Hynix cu latență CL40 la 1,1 Volți. Dacă în timp vom dori dublarea capacității le putem înlocui cu două a câte 32GB. După cum se vede, upgrade e simplu.

Stocare ultra-rapidă SSD în RAID 0

Stocarea e foarte rapidă, capacitatea totală putând urca până la 4 Tera. Laptopul vine configurat cu două SSD-uri NVME 1.3 de până la 2TB fiecare, cu interfață PCIE Gen4x4 montate într-o matrice RAID 0. Ele sunt amplasate în sloturi amplasate într-o parte și alta pe placa de bază și pot fi ușor accesibile prin îndepărtarea capacului de pe spate, ca și modulele de RAM.

În RAID 0, viteza de citire a datelor depășește 11 GB/s, iar cea de scriere 8,5GB/s, după cum am observat în testele proprii pe un model echipat cu două unități Samsung de câte 1 TB. Fiecare modul oferă specificații de până la 7000MB/s pentru citire și până la 5100 MB/s la scriere.

ROG Strix SCAR 18

Ecranul ROG Nebula

Laptopul integrează un nou ecran Nebula, cu diagonala de 18 inchi, raportul între acesta și carcasă fiind de 89%, mulțumită unor rame aproape invizibile. Raportul de aspect e de 16:10, element util în crearea de conținut, cum e și fidelitatea culorilor garantată de acoperirea 100% DCI P3 și de Validarea Pantone. Panoul 2K luminos e foarte rapid, la 240Hz și 3ms timp de răspuns, are Dolby Vision și Adaptive-Sync.

E un ecran cu G-SYNC, adică sincronizează numărul de cadre randate de placa video cu rata lui refresh, conducând la imagini fluide cu lag minim și fără rupturi sau întârzieri de imagine.

Reglarea imaginii se poate face și cu ROG GameVisual din Armoury Crate, alegând între 6 moduri preconfigurate pentru tipuri de jocuri sau divertisment.

Trebuie spus că laptopul poate fi echipat și cu un panou FullHD la 165Hz într-o configurație mai accesibilă.

Conectica lui ROG Strix SCAR 18

Majoritatea porturilor sunt pe stanga laptopului, în dreapta având doar două porturi USB 3.2 Gen2 tip A. Cum spatele e destinate fantelor de aerisire, restul de interfețe au fost aliniate pe laterala stângă: alimentarea principală cu jackul de la adaptorul de 330 de Wați, un RJ45 pentru Ethernet la 2,5GB, o ieșire video HDMI 2.1, un prim port USB 3.2 gen 2 tip C cu Thunderbolt™4 (cu DP1.4 și G-sync extern), al doilea USB-C cu suport DisplayPort, G-SYNC și Power delivery și un audio jack combo. Avem o paleta cuprinzătoare, la care adăugăm suport wireless WiFi 6E (Triple band) 2×2 și Bluetooth 5.2.

Încărcare prin USB-C și adaptorul de 330W

G834 are un consum masiv generat de componentele de top, prin urmare beneficiază și de o baterie cu 4 celule Li-ion, de mare capacitate, anume 90Wați oră. Încărcarea se face prin jackul de alimentare de la adaptorul de 330 Wați, care duce bateria de la 0 la 50% în 30 de minunte, dar și prin USB-C de la un adaptor de 100W. Legat de autonomie, știi că ea depinde de mulți factori, iar când alegi un laptop de gaming, te joci cu el alimentat. Noi am rulat câteva teste în PCMark 10 și am obținut o redare video cu WiFi activat timp de 7 ore și 13 minute, ne-am jucat pe GPU-ul RTX 4090 timp de o oră și 17 minute și am simulat o activitate office pe un interval de aproape 6 ore.

Pe lângă răcire și alte facilități de administrare, Armoury Crate îți permite să stabilești scenariul folosirii plăcii video dedicate, controlând astfel și autonomia. Dacă optezi pe Ultimate GPU, atunci fie că lucrezi pe alimentare sau pe baterie, vei beneficia de RTX 4090. În mod standard, laptopul comută pe Optimus în taskurile care nu au nevoie de o procesare intense, optimizând autonomia. Atunci când alegi scenariul Eco Mode vei obține cea mai mare durată de lucru pe baterie, folosind grafica integrată.

Autonomia poate mărită prin alegerea modului Dark, oprind iluminarea RGB, reducând la jumătate intensitatea ecranului, care e oricum foarte puternic la 100%. Poți închide programele inactive și taburile rămase în browsere.

Tastatura de gaming de pe SCAR 18 are un format complet, cu partea numerică, buton de pornire/oprire izolat și 5 taste configurabile în Armooury Crate. Aceste butoane au funcțiile implicite de reglare volum, dezactivare microfon, alegere profil de răcire și deschidere Armoury Crate. Există tehnologia ROG Overstroke, tastele au iluminare RGB individuală, iar cursa lor e de 2mm.

SCAR 18 are în total 4 difuzoare cu Smart Amp și Dolby Atmos. Două tweetere poziționate frontal la baza ecranului și două woofere în marginile palmrestului creează atmosfera audio surround autentică în gaming. Pentru ascultarea muzicii la fidelitate cât mai bună oferă Hi-Res audio, iar în apelurile online, pentru claritate, lucrează tehnologia de anulare a zgomotului de fundal cu AI în două sensuri. Adică se aplică atât pe intrarea de microfon, cât și pe recepția audio în difuzoare.

Urmărește prezentarea video ROG Strix SCAR 18 G864