HomeProduseLaptopuriEcranele OLED emit cu circa 70% mai puțină lumină albastră decât un ecran LCD
ZenBook Pro Duo UX582

Ecranele OLED emit cu circa 70% mai puțină lumină albastră decât un ecran LCD

În anul 2014, premiul Nobel pentru fizică era acordat japonezilor Isamu Akasaki, Hiroshi Amano și americanului de origine japoneză Shuji Nakamura pentru inventarea diodelor cu emisie de lumină albastră. Aceste diode au permis existența surselor de lumină albă strălucitoare și economice energetic. LED-ul alb stă în spatele becurilor economice de înaltă eficiență, ecranelor IPS de orice dimensiune sau în spatele blițului de la camera foto. Fără această invenție a diodei cu emisie de lumină albastră, nu am fi putut să construim LED-ul alb, ce a permis mai departe existența surselor de lumină albă strălucitoare și economice energetic, adică a ledului alb.

Pe lângă ecranele cu sursă de lumină albă în spatele panoului de tip IPS, VA sau TN, există ecranele OLED. Tehnologia OLED este uimitoare și reprezintă o descoperire recentă, deși sursele cu lumină organică (licuricii) au existat în natură de multe milioane de ani. Pixelii OLED (Organic Light-Emitting Diode) își generează singuri lumina, fiind în esență niște diode cu substanțe organice, care emit singure atât culoarea, cât și lumina.

Panoul cu tehnologie OLED nu are nevoie de LED-uri albe ca sursă de lumină, deci nu va evite lumină albastră, ce ar putea fi nocivă pentru ochi. Mai mult, ecranele OLED emit cu circa 70% mai puțină lumină albastră decât un ecran LCD de laptop. Lumina albastră ce se apropie de zona ultra-violetelor este nocivă pentru vedere, mai ales atunci când folosiți portabilul pe termen lung.

ASUS pune accent pe noile laptopuri cu ecrane OLED

ASUS are o ofertă în continuă expansiune, noile modele având ecrane OLED cu emisie redusă de lumină albastră. Laptopuri precum ZenBook Flip S UX371 și ZenBook Pro Duo sau mai recent ZenBook Flip 15 OLED oferă panouri de înaltă calitate, cu o acoperire mare a celor mai utilizate spații de culoare din industria grafică. Mai mult, laptopurile ASUS cu ecrane OLED le permit utilizatorilor să lucreze mai mult timp, fără să resimtă efectul oboselii.

Urmărește un video comparativ între ecranele OLD și LCD de pe laptopuri