HomeProduseLaptopuriGrafică integrată sau dedicată? Modurile GPU din Armoury Crate pe laptopurile ROG

Grafică integrată sau dedicată? Modurile GPU din Armoury Crate pe laptopurile ROG

Panoul Armoury Crate oferă toate instrumentele necesare monitorizării sistemului și administrării funcțiilor laptopurilor ASUS. Aplicația este disponibilă atât în tema ROG, cât și în TUF Gaming, ASUS sau ProArt, în funcție de dispozitivele pe care rulează.

În cazul laptopurilor compatibile Republic of Gamers, Armoury Crate a primit un update în privința utilizării plăcii video, noi profiluri fiind adăugate. Acestea pot diferi de la un model de laptop la altul, exemplificarea noastră având ca suport laptopul ROG Flow X16 GV601, dotat cu grafică integrată Radeon și un GPU NVIDIA GeForce RTX 3060.

Utilizatorul poate opta fie pentru extinderea autonomiei, fie pentru maximizarea performanțelor video, activând una din cele două plăci grafice. Cele patru profiluri curente în Armoury Crate sunt:

  • Ultimate
  • Standard
  • Eco Mode
  • Optimized

Modul GPU se poate schimba fie cu click pe iconul aferent din Dashboard, fie intrând în secțiunea GPU Power Saving. Schimbarea de la modul Ultimate la cel Eco necesită restartarea sistemului.

În cazul modului Ultimate, placa activă este cea discretă, NVIDIA GeForce RTX 3060. Sistemul beneficiază de cea mai bună performanță și de cea mai mică latență grafică. Acest mod este ideal  atunci când laptopul e conectat la o sursă de alimentare, consumând semnificativ mai multă energie. Ultimate se recomandă activat în gaming și în aplicațiile cu consum grafic intensiv. De reținut, acesta mod consumă cel mai rapid bateria laptopului.

Modul Standard este cel implicit din Windows, cunoscut drept MSHibrid. El comută automat pe placa video dedicată în aplicațiile care au nevoie de ea și pe cea integrată în alte taskuri mai ușoare. E modul ideal atunci când treci de la joc la browsing și invers.

Modul Eco dezactivează complet GPU-ul, autonomia pe baterie fiind maximizată. Temperaturile devin mai joase, iar zgomotul ventilatoarelor se reduce de asemenea. Utilizatorul se poate juca, dar placa video activă va fi cea integrată.

Modul GPU Optimized schimbă în mod automat grafica integrată în GPU-ul discret în aplicațiile solicitante, în rest fiind activă grafica integrată. Acest lucru se întâmplă doar când laptopul este conectat la priză, altfel, GPU-ul NVIDIA rămânând dezactivat pentru a maximiza autonomia pe baterie.