HomeProduseTableteVIDEO: ROG Flow Z13 – cea mai puternică tabletă de gaming cu Windows 11 și Intel Core i9
Tableta ROG Flow Z13

VIDEO: ROG Flow Z13 – cea mai puternică tabletă de gaming cu Windows 11 și Intel Core i9

ROG Flow Z13 este cea mai puternică tabletă de gaming cu Windows 11 și procesor până la Intel Core i9 cu 14 nuclee. Află din articol sau urmărind prezentarea video de la final care sunt argumentele care susțin declarația!

Ca și laptopul compact ROG Flow X13, și tableta are ecran cu diagonala de 13 inch. Pentru protecție, este acoperit cu Gorilla Glass 5. Are raport al aspectului de 16:10, o luminozitate excelentă – ce urcă până la 500 de niți – și este validat Pantone. Ecranul cunoaște două variante de panou: FullHD la 120 de Hz și 4K la 60Hz. Deci, primul e rapid pentru gaming, în timp ce al doilea e axat pe multimedia. În ambele cazuri, există suportul Adaptive Sync, iar cadrele video sunt generate de o placă dedicată GeForce RTX™ 3050 Ti pentru laptop în configurația maximală sau de una integrată, Iris Xe.

Tableta cântărește în jur de 1,1 kg și are o carcasă de 12 mm. E făcută din aliajul de mare densitate de aluminiu 6063, prelucrată cu precizie la CNC și acoperită cu două straturi de anodizare pentru un aspect Science Fiction unic. Pe spate descoperim cel puțin 2 lucruri interesante: un stand pliabil care rabatează până la 170 de grade și o fereastră prin care vedem niște circuite interioare iluminate RGB. Ai zice că e pentru estetică, dar are și altă explicație – e mai în relief și a permis montarea unor componente mai mari în această zonă. Află că Z13 are o cameră de vapori și multiple heatpipe-uri pentru răcirea procesorului, a GPU-ului și VRM-ului. Transferul de căldură e optimizat prin folosirea metalului lichid aplicat direct pe procesor, care se poate răci cu până la 10 grade mai ușor prin acest procedeu.

Conectând adaptorul travel din pachet de doar 300  de grame și cu alimentare la 100W – putem accesa modul de operare Turbo din panoul Armoury Crate. Astfel se atinge maximum de performanță, stabilizată cu un sistem inteligent de răcire cu ventilatoare actualizate Arc Flow. Atunci când se dorește silențiozitate, se poate activa modul de răcire pasivă la 0 dB, caz în care toate ventilatoarele se opresc.

Procesorul echipării de top e cel mai nou Intel Core i9-12900H, cu 14 nuclee și 20 de fire de execuție, descurcându-se cu cele mai noi jocuri AAA. E acompaniat de până la 16GB de memorie LPDDR5 la 5200MHz. SSD-ul de stocare poate fi de 512Gb sau de 1TB.

Bateria de 56Whr oferă o autonomie în jur de 6,71 ore în PCMark 10 (Work Mode), cu un maxim teoretic de vreo 10 ore și jumătate. În web browsing poți atinge o autonomie de vreo 8 ore. La nevoie poți încărca tableta printr-unul din cele două porturi USB-C. Avem suport pentru power delivery până la 100W. Tehnologia Fast Charging permite încărcarea bateriei la 50% în doar 30 de minute.

Chiar dacă o numim tabletă, FLOW Z13 e gata să lucreze în multiple scenarii:

  • În primul rând, o poți utiliza precum o tabletă obișnuită pentru a naviga pe web, pentru a urmări filme online și pentru a te juca direct pe ecranul tactil.
  • Apoi poți cupla până la 4 controllere pentru că are un suport optimizat de gamepad. Te poți juca cu un prieten împărțind ecranul în două, ca pe consolă.
  • Evident, poți conecta un mouse de gaming și folosi tastatura ei detașabilă, care joacă și rol de cover pentru ecran. Are prindere magnetică și o fixare sigură. Cursa unei taste e de 1,7 mm și avem AURA Sync pentru o iluminare de top. Devine un fel de All-in-One compact de gaming.
  • Lucrurile devin și mai interesante, când o pui la treabă în multitasking. Prin cele două porturi USB-C poți conecta două monitoare, iar prin USB-ul de tip A o tastatură de dimensiuni normale. Obții trei ecrane pe care poți derula în același timp mai multe taskuri. Sau poți conecta stația grafică XG Mobile, care include un GPU RTX 3080 și în acel setup ești gata pentru orice ai putea face cu un computer.

Tableta are un port USB de tip A pentru a conecta un mouse. Pe aceeași muchie este audio jack-ul combo, iar în deschizătura suportului există un cititor de carduri MicroSD. Portul USB-C e prezent mai întâi individual cu Thunderbolt 4, DisplayPort 1.4 și Power Delivery 3.0. Dar avem și unul în interfața dedicată conectării stației XG Mobile – USB 3.2, cu Display port  și suport GSync. Pe muchia dreaptă avem volumul audio și butonul de pornire care integrează un senzor de amprentă.

FLOW Z13 are două camere video – cea de pe spate are 8MP, iar cu suportul WiFi 6E va excela în apelurile video online. Are de asemenea, microfoane cu suport pentru anularea zgomotului de fundal prin AI. La capitolul sunet, nivelul rămâne ridicat. Are două difuzoare cu smart amp, câte unul orientat pe fiecare parte și include tehnologiile Dolby Atmos și Hi-Res audio.

Urmărește prezentarea video ROG Flow Z13