HomeStiriAr trebui să cumpăr un laptop de 17 inchi?
ROG Strix SCAR 17

Ar trebui să cumpăr un laptop de 17 inchi?

Laptopurile sunt disponibile într-o mulțime de forme și dimensiuni, avantajoase pentru anumite moduri de utilizare. Producătorii au reușit să îngusteze rama ecranului, să micșoreze dimensiunile generale ale portabilului și să facă laptopurile cu adevărat ușoare. Dimensiunea este unul dintre aspectele pe care ar trebui să le luăm în calcul atunci când alegem un laptop. Alături de aceste considerente mai există o serie de avantaje și dezavantaje generate tocmai de diagonala ecranului. Ar trebui să ne gândim la un laptop de 17 inchi?

Luați în considerație dimensiunea ecranului

Utilizatorii care călătoresc mult sunt cei care caută confortul. Un laptop mic este ideal pentru a fi purtat în geantă sau pentru a fi așezat pe o masă dintr-o cafenea. Laptopurile de 17 inchi sunt mai mari și mai grele și ar putea fi puțin deranjante într-un astfel de scenariu.

Chiar dacă construcția este subțire, dimensiunea ecranului poate fi totuși o provocare atunci când vine vorba de transport și depozitare în genți obișnuite, sau chiar așezarea pe o măsuță dintr-un hotel. Dacă folosiți laptopul în sarcini uzuale, de birou, un laptop de 17 inchi ar putea fi prea mare și ar fi mai indicat să alegeți un model clasic de 15,6 inchi.

ROG Strix SCAR 15 și SCAR 17

ROG Strix SCAR 15 și SCAR 17

Pro și contra alegerii unui laptop de 17 inchi

Laptopurile cu ecran mare au beneficile lor, existând o mulțime de avantaje ce privesc cu precădere performanța generală.

PRO

Ecran mare. Un laptop de 17 inchi are un ecran mare, cu o suprafață mai generoasă. Ecranul mai larg permite o vizibilitate mai bună, în special în activitățile ce presupun creare de produsele vizuale. De exemplu, dacă sunteți fotograf, un ecran mai mare vă va facilita afișarea detaliilor și prezentarea imaginilor în fața clienților.

Mai mult spațiu pentru hardware. Un laptop cu un ecran mare, de 17 inchi, are implicit o carcasă mai voluminoasă, care oferă mai mult loc pentru hardware și sistemul de răcire. Acceleratoarele grafice au nevoie de o răcire puternică, iar acest lucru presupune conducte din cupru și radiatoare de mari dimensiuni. În acest fel procesorul și acceleratorul grafic vor lucra mai mult timp la frecvențe înalte.

Memorie mai bună. După cum spuneam, spațiul de la interior permite implementarea unor soluții tehnice în beneficiul utilizatorilor. Laptopurile de 17 inchi au mai multe sloturi pentru RAM, existând chiar posibilitatea de upgrade.

Performanță apropiată de desktop. Dacă doriți înlocuirea desktopului de acasă pentru a economisi spațiul, dar fără să renunțați la performanța acestuia, un laptop puternic de 17 inchi se apropie cel mai mult de caracteristicile sistemelor desktop.

CONTRA

Voluminos și greu. Cele mai multe laptopuri de 17 inchi sunt voluminoase și grele, cel puțin dacă le comparam cu media de pe piață. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți utilizatori aleg laptopurile ultrasubțiri, ce pot fi transportate cu ușurință.

Nu sunt tot timpul o alegere inspirată. Dacă sunteți un profesor sau student care folosește laptop pentru editarea de text, citirea emailului sau navigarea pe internet, un laptop scump și voluminos nu este cea mai bună alegere. Dacă obișnuiți să vă jucați, să faceți editare foto/video sau programare, acum sau în viitor, ar trebui să vă gândiți la un laptop puternic.

Prea mare pentru deplasări. Utilizatorii care călătoresc frecvent vor simți dezavantajele unui laptop mare. Mijloacele de transport, barurile și cafenele dispun de un spațiu limitat pe care îl împărțiți cu alte persoane, deci un laptop cu diagonala de 17 inchi va fi mai greu de transportat și de instalat.

Ce mai trebuie luat în calcul ?!

Rezoluția și precizia panoului. Un ecran de 17 inchi trebuie să aibă o rezoluție mare și să redea culorile cu acuratețe. Pentru un utilizator care lucrează în domeniul grafic un ecran de calitate este obligatori pentru a livra cele mai bune rezultate. Dacă v-ați hotărît la un laptop de 17 inchi alegeți unul cu panou IPS sau OLED. Acestea au unghiuri largi de vizualizare, culori clare și un contrast mai bun decât laptopurile obișnuite.

Bateria și autonomia. Laptopurile cu procesoare și acceleratoare grafice puternice consumă rapid energia stocată în acumulator. O baterie mai puternică va oferi o autonomie mai mare, iar dacă există optimizări ale consumului și tehnologii fine de fabricație, autonomia va crește și mai mult.