HomeTehnologiiCum au avansat ventilatoarele din sistemele de răcire de pe laptopurile ROG
Ventilatorul ARC FLOW din sistemul de răcire ROG Intelligent Cooling

Cum au avansat ventilatoarele din sistemele de răcire de pe laptopurile ROG

Sistemul de răcire este cheia performanțelor de top ale unui PC în condiții de stabilitate și fiabilitate. Cum laptopurile de gaming sunt din ce în ce subțiri, tehnologiile avansate integrate în blocul de răcire trebuie să compenseze lipsa spațiului din șasiu. Notebook-urile Republic of Gamers sunt recunoscute pentru eficiența răcirii, ce permite atingerea unor performanțe de top, iar despre noul Intelligent Cooling System am scris într-un articol dedicat.

Ventilatoarele de tip Arc Flow fac parte din acest sistem, iar caracteristicile lor detaliate mai jos au un impact important în creșterea debitului de aer pentru o răcire mai bună și în silențiozitatea cu care operează laptopul. Vezi în imaginea de mai jos cum au evoluat ventilatoarele din laptopurile ROG din 2017 și până în prezent.

În 2021, acestea au fost încă o dată îmbunătățite. Numărul de pale a ajuns la 84, efectul fiind creșterea debitului de aer cu 13% și reducerea zgomotului cu 2 decibeli față de modelele anterioare. Paletele ventilatoarelor sunt de obicei uniforme ca mărime și formă, dar cele de la ROG variază în grosime, reducându-se până la 0,1 mm la bază, și se îngustează la capete pentru a aspira mai mult aer pe rotație.

Designul lor anti-rezonanță include vârfuri dispuse într-un model aerodinamic de valuri care ghidează fluxul de aer în jurul ventilatorului și îl menține echilibrat de la o lamă la alta. Fluxul de aer stabil reduce turbulența pentru a reduce zgomotul și menține fiabilitatea răcirii în timp.

Acest nou design brevetat este posibil datorită celor mai noi tehnologii de procesare a polimerului de cristal-lichid, ceea ce permite crearea unor pale așa de subțiri și în același timp puternice.

Cum au evoluat ventilatoarele din laptopurile ROG

Cum au evoluat ventilatoarele din laptopurile ROG

Sistemul de auto-curățare a ajuns la a doua generație.

Modulul cu auto-curățare ajută la menținerea unei performanțe de răcire puternice în timp. Designul îmbunătățit prezintă tuneluri anti-praf mai scurte care lasă cu până la 5% mai mult spațiu în jurul ventilatorului, îmbunătățind fluxul de aer cu până la 15%. Prevenirea acumulării de praf pe lamele ventilatorului, pe aripile radiatorului și pe alte componente de răcire asigură stabilitatea și fiabilitatea pe termen lung a sistemului.

Tehnologia 0dB

În plus, grație tehnologiei 0dB, dacă rulezi sarcini ușoare, răcirea va fi cu adevărat silențioasă, întrucât sistemul oprește toate ventilatoarele pentru a disipa căldura pasiv. Dacă temperaturile CPU sau GPU cresc, ventilatoarele pornesc automat.