HomeStiriCe presupune testarea unui laptop la standarde militare și cum a apărut TUF Gaming
ASUS TUF Gaming FX505

Ce presupune testarea unui laptop la standarde militare și cum a apărut TUF Gaming

ASUS a creat marca TUF (The Ultimate Force) ca o garanție a durabilității. Produsele TUF sunt fabricate cu piese robuste și beneficiază de protecții pentru mai multă durabilitate. Toată lumea interesată de jocurile video pe PC a auzit până acum de laptopurile TUF Gaming de la ASUS, dar oare câți gameri cunosc istoria acestei game de produse. E interesant de știut că primul produs TUF nu a fost un laptop, ci o placă de bază. Era poate firesc, căci baza oricărui sistem e… placa de bază.

Povestea brandului TUF

Se întâmpla în 2009, mai exact pe 28 septembrie, ca ASUS să dezvăluie comunității seria „TUF” (The Ultimate Force), inițiată prin platforma SABERTOOTH 55i. Era o placă de bază cu chipset  Intel P55 care venea cu facilități „tough” (tari) care să susțină cele mai solide și mai stabile sisteme PC. Folosea materiale noi – precum ceramica în locul compusului tradițional anti-oxidant, elemente de stabilizare pentru memorii și un bloc de alimentare mult mai eficient decât cele convenționale.

Sloganul noi serii era: Stay Cool. Be Tuf (Rămâi Rece. Fii Tare/Rezistent). În fiecare an ce a urmat, a fost lansat cel puțin câte un model nou, iar tehnologiile au fost îmbunătățite. De exemplu, cu Thermal Armor, inginerii ASUS au avut nevoie de feedback din partea utilizatorilor, sondaje de opinie, capturi și teste pe termen lung pentru a perfecționa un design care consolidează stabilitatea, fiabilitatea și durabilitatea produsului. ASUS alege cele mai bune componente pentru toate produsele sale TUF, de la condensatori solizi black 10K, cu o toleranță la temperatură cu 20% mai ridicată și durata de viață de cinci ori mai mare, până la bobine din aliaj special cu o eficiență energetică 13,6% mai mare și MOSFET-uri ranforsate.

În 2018, ASUS a anunțat extinderea seriei TUF cu laptopuri. Atunci au fost prezentate notebook-urile FX503 (în primă fază) urmate rapid de FX504 – seria debutantă oficial sub titulatura TUF Gaming. Acestea din urmă au fost premiate cu red dot award 2018 pentru design și dispuneau de un sistem de răcire patentat anti-praf. Cele mai avansate configurații aveau ecrane la 120 Hz. Jucătorii primeau sisteme robuste, accesibile unui public mai larg, disponibile în 4 teme exterioare: Black Matter, Red Matter, Fusion și Premium Steel. Românii le-au descoperit în magazine prima dată în iunie 2018.

Laptop ASUS TUF Gaming FX504GD

Laptop ASUS TUF Gaming FX504GD

Vezi oferta actuală de laptopuri TUF GAMING

Testarea laptopurilor ASUS, indiferent de gamă

În funcție de tipul produsului, ASUS a conceput o serie de teste prin care se asigură că respectivul model va face față solicitărilor la care ar putea fi supus pe întreaga sa durată de viață. Spre exemplu, pentru laptopurile TUF, sunt efectuate 15 teste separate pentru a simula condițiile dure cu care s-ar putea întâlni acestea. În realitate, cei mai mulți utilizatori au grijă de portabilele lor, însă există totuși riscul unor accidente.

Printre testele efectuate de ASUS se numără:

  • Teste la temperaturi foarte joase. Stocare la temperaturi cuprinse între – 33 și -25 grade Celsius, timp de 7 zile, operare la temperaturi cuprinse între -32 și -21 grade Celsius, timp de 3 zile.
  • Teste la temperaturi înalte. Stocare la temperaturi cuprinse între 35 și 71 de grade Celsius, timp de 7 zile și operare la temperaturi cuprinse între 32 și 48 grade Celsius, timp de 3 zile.
  • Teste de altitudine. Stocare la temperaturi și presiuni specifice altitudinilor de 12.000 de metri. Stocare la temperaturi cuprinse între -30 și +60 grade Celsius. Operare la altitudinea de 4500 de metri la temperaturi cuprinse între 4 și 40 de grade Celsius.
  • Teste de umiditate. Umiditate de 95% și temperaturi cuprinse între 30 și 60 grade Celsius pe parcursul a 10 zile.
  • Teste de cădere. Patru căderi pe fiecare latură în timpul funcționării de la 100mm.
  • Teste de vibrare. Vibrații la frecvența de 5-500 Hz pe 3 axe. Mod random, timp de 2 ore pe fiecare axă.

Indiferent de produsul TUF pe care îl vei alege te vei bucura de garanția calității ASUS, de garanția extinsă și poți apela la rețeaua de service din România, în cazul unor evenimente neprevăzute.