HomeTehnologiiCe este ROG Nebula?
ASUS ROG Nebula HDR

Ce este ROG Nebula?

ROG Nebula sunt noile ecrane pe care ASUS le-a dedicat gaming-ului  de înaltă calitate. Remarcabile pentru culorile uimitoare, contrastul puternic și mișcarea fluidă, aceste ecrane îți permit să vezi conținutul așa cum a intenționat creatorul sau să-ți iei prin surprindere inamicii înainte ca ei să afle că ești acolo.

Specificații de top

Performanțele oricărui ecran depind în mod crucial de timpul de răspuns, o specificație care indică viteza cu care pixelii individuali pot trece de la o nuanță la alta, de obicei de la gri la gri. Cu timpi de răspuns ultra-rapizi de 3 ms sau mai puțin, afișajele Nebula nu sunt bântuite de efectul de ghosting. De asemenea, ratele de reîmprospătare ridicate oferite de ecranele Nebula pentru fiecare rezoluție (4K – 120 Hz sau mai mare / QHD – 120 Hz sau mai mare / FHD – 240 Hz sau mai mare), garantează o imagine clară, în orice scenariu de utilizare. Dacă ecranul vine și cu un comutator MUX, GPU-ul va putea să trimită cadrele direct către ecran, fără a mai folosi cipul grafic integrat, ceea ce are drept efect cea mai mică latență și cele mai mari performanțe posibile în acest moment.

Luminozitate incredibilă

Dacă vrei imagini clare atunci când ecranele se află în incinte bine iluminate sau în aer liber, luminozitatea este specificația care te interesează. Dacă un ecran obișnuit de laptop poate produce aproximativ 300 de niți de luminozitate, ecranele Nebula de la ROG pot atinge până la 500 de niți, imaginea rezultată fiind deosebit de luminoasă și de clară.

O altă specificație esențială pentru calitatea imaginii este raportul de contrast, care arată cât de întunecată poate deveni nuanța de negru la un anumit nivel de luminozitate – cu cât raportul de contrast este mai mare, cu atât negrul este mai profund. Ecranele Nebula sunt capabile să atingă un raport de contrast de 1200:1, cu care nu vei mai rata vreodată un inamic ascuns în umbră.

Culori vibrante

Spațiul RGB tradițional poate reproduce doar o fracțiune din culorile vizibile pentru ochiul uman. Dar un afișaj cu acoperire 100% DCI-P3, care este gamutul folosit în cinematografie, cuprinde o gamă mai largă de nuanțe pentru culori mai vii și mai realiste, folosind aceeași paletă de culori ca în filmele HDR moderne.

Dar degeaba ai mai multe culori, daca acestea nu sunt reproduse cu precizie, în conformitate deplină cu intenția creatorului. Așa că ecranele Nebula vin cu validarea Pantone, care este acordată ecranelor care au dovedit că reproduc culorile cu o fidelitate superbă. Nu în ultimul rând, afișajele Nebula sunt certificate TÜV Rheinland, ceea ce înseamnă garanția unor emisii scăzute de lumină albastră dăunătoare și reducerea drastică a oricăror efecte de pâlpâire, ceea ce previne oboseala ochilor în timpul sesiunilor lungi de jocuri sau de creare de conținut.

Un pas mai departe

Specificația Nebula Display™ a ridicat serios ștacheta pentru standardul ROG de afișare. Dar Nebula HDR Display™ merge chiar mai departe, oferind 1100 de niți de luminozitate maximă, certificare VESA DisplayHDR și 512 zone de reglare a luminii, aceste panouri oferă performanțe HDR incredibile. În pofida specificațiilor incredibil de ridicate, vibrația culorii este menținută pe tot spectrul de luminozitate.

Motorul Nebula HDR este un algoritm special conceput, capabil să reducă efectul Hallow cu până la 25%. Antrenat pe un set de instrucțiuni care cuprinde peste 150 de videoclipuri și peste 2000 de fotografii statice, algoritmul este capabil să ajusteze dinamic iluminarea HDR necesară.

Tehnologia mini LED

Panourile LCD obișnuite folosesc iluminarea cu LED-uri pentru a proiecta o imagine pe ecran. Dar, deoarece acele lumini sunt mereu aprinse, părțile care ar trebui să fie negre pe ecran pot căpăta o nuanța de gri care va face ca imaginea să pară spălăcită.

Mini LED-urile sunt mult mai mici decât LED-urile obișnuite, având dimensiuni ale diodelor mai mici de 0,2 mm, așa ca pot fi împachetate mult mai dens decât pe afișajele obișnuite, de unde și cele 512 zone separate de mini LED-uri care se pot regla individual. Acest lucru creează o nuanță de negru mai profundă și un alb mai strălucitor, pentru o imagine cu un raport de contrast uimitor de 100.000:1.

Comparativ cu performanțele Nebula, ecranele IPS tipice au un raport de contrast de doar 1000:1, iar imaginile întunecate pot fi accentuate prin scăderea luminozității ecranului, ceea ce compromite cele mai luminoase secțiuni ale scenei și invers. Așa că, dacă upgrade-ul laptopului tău este iminent, ține minte ce ecran trebuie să urmărești: ROG Nebula!