HomeProduseLaptopuriLaptopurile ASUS cu ecran OLED redau culori fidele și la o luminozitate redusă
Ecranul secundar ScreenPad Plus se înlină la deschiderea capacului lui ZenBook Pro Duo UX582

Laptopurile ASUS cu ecran OLED redau culori fidele și la o luminozitate redusă

Panourile pe care le găsim, de regulă, pe laptopuri au specificate niveluri de performanță în condiții ideale. Atunci când privim ecranul din lateral, contururile, luminozitatea și precizia culorilor încep să se altereze, imaginea fiind departe de realitate. Cei mai mulți producători de panouri au făcut eforturi remarcabile pentru a crea ecrane care să reflecte cât mai fidel culorile percepute de ochiul uman. Cele mai recente ecrane IPS cu HDR reușesc să obțină imposibilul de la o tehnologie care are totuși limitările sale.

Spre deosebire de ecranele LCD care își reduc substanțial spațiul de culoare odată cu scăderea intensității luminoase, ecranele OLED își păstrează mai bine culorile chiar și atunci când reducem luminozitatea. Secretul acestora constă în pixelii ce sunt capabili să-și genereze singuri lumina necesară. Astfel, un ecran OLED poate fi controlat în teorie pixel cu pixel, imaginea putând să aibă zone puternic iluminate și alte zone mai întunecate. În ambele cazuri, culoarea este bine conservată, fără să devină spălăcită sau suprasaturată.

În concluzie, putem spune că laptopurile ASUS cu panou OLED își păstrează culorile chiar și atunci când reducem puternic luminozitatea. Panourile OLED, utilizate de ASUS, pot avea un volum coloristic de 1,47 ori mai mare decât al unui panou LCD cu 48 de niveluri de gri.

Ecranul OLED și acoperirea paletei DCI-P3

Ecranul OLED și acoperirea paletei DCI-P3

 

Laptopurile ASUS cu ecran OLED acoperă întotdeauna în proporție de 100 % spațiul de culoare DCI-P3, indiferent dacă setăm luminozitatea cea mai redusă, sau cea mai înaltă, în timp ce panoul LCD va avea o reducere dramatică a acoperiri coloristice atunci când reducem luminozitatea.

La începutul lui 2021, ASUS a extins oferta de laptopuri echipate cu panouri OLED cu noi modele precum ZenBook 13 US325 OLED și ZenBook Pro Duo 15 OLED.

Urmărește un video comparativ între ecranele OLD și LCD de pe laptopuri