HomeStiriGoogle: 53% dintre români au smartphone!

Google: 53% dintre români au smartphone!

Mai mult de jumătate dintre români (53%) foloseau un smartphone la finalul anului trecut, potrivit unui raport comandat de Google, o creștere de peste patru ori în ultimii 4 ani. La finalul lui 2012, rata de adopție a smartphone-urilor în România era de doar 12%.

La nivel global, adopția smartphone-urilor s-a dublat în 4 ani. În 2012, doar una din trei persoane, din 40 de țări aveau acces la un smartphone. Patru ani mai târziu, ponderea acestora a crescut la 70%. Din 2012 și până în 2016, compania de studii de piață Kantar TNS, la cererea Google, a chestionat utilizatori din toata lumea în legatura cu obiceiurile de folosire a internetului. Răspunsurile au scos în evidență schimbari majore în adopția tehnologiei și stil de viața în numai jumatate de deceniu.

Propriul asistent personal

Pentru mulţi români, smartphone-ul a adus o schimbare semnificativă în viaţa de zi cu zi. Chiar dacă acest lucru se reflectă la nivelul tuturor categoriilor demografice, tinerii folosesc cel mai mult smartphone-ul ca un asistent personal. Relaţia dintre cei cu vârste de sub 25 de ani şi smartphone s-ar putea traduce astfel:

  • 91% dintre ei utilizează smartphone-ul, faţă de 24% în urmă cu 4 ani. Pentru ei, smartphone-ul a început să înlocuiască computerul: utilizarea computerului a scăzut de la 88% în 2012 la 79% în 2016.
  • Smartphone-ul este sursa de informaţii: 73% utilizează motoare de căutare pe dispozitivul mobil, iar 79% vizitează platforme de social media
  • Jumătate din ei îşi verifică e-mail-ul pe smartphone
  • Distracţie: 75% dintre tineri vizionează video-uri pe smartphone cel putin odată pe săptămână
  • Smartphone-ul este dispozitivul preferat al tinerilor pentru activităţi cotidiene precum: să asculte muzică (66%), să ştie cât e ceasul (71%) sau să facă poze (65%)

În acelaşi timp, oamenii folosesc mai multe dispozitive decât în trecut. Întrebaţi în 2012 în legătură cu ce dispozitive utilizează – smartphone, tabletă sau computer, 50% dintre români au răspuns că folosesc un singur dispozitiv, 10% două şi doar 2% toate cele 3. La finalul lui 2016, cei mai mulţi dintre români (31%) spun că utilizează două dispozitive (unul singur – 25%, trei dispozitive – 15%).

Despre raport

Acest studiu documentează 5 ani de cercetare (între 2012 şi 2016), în care Google şi Kantar TNS au susţinut peste 625.000 de interviuri cu oameni din toată lumea. Studiu a fost realizat în 40 de ţări, printre care şi România.