HomeCum să...Cum poți upgrada laptopul convertibil ROG Flow X16 (GV601RW)

Cum poți upgrada laptopul convertibil ROG Flow X16 (GV601RW)

ROG Flow X16 este unul dintre cele mai apreciate laptopuri compacte de gaming lansate de ASUS în 2022. Convertibilul cu ecran tactil cântărește 2-2,1 kg și are o grosime de doar 19,4 mm, însă în carcasa din aliaj de magneziu și aluminiu integrează unele dintre cele mai tari componente ale momentului. Toate configurațiile se bazează pe procesorul AMD Ryzen 9 6900HS, iar placa video urcă în gamă până la NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti.

Pentru acestea, laptopul dispune de un sistem de răcire avansat, ce include metalul lichid Thermal Grizzly aplicat pe procesor, tehnologia Frost Force și radiatorul Pulsar Heatsink care acoperă întreaga parte din spate a carcasei. După cum se poate vedea și în imaginea cu laptopul desfăcut, partea de răcire cuprinde trei ventilatoare și un radiator de înaltă densitate care permit performanțe ridicate stabilizate, la temperaturi scăzute. 5 conducte îndepărtează căldura nu numai de la procesor, chip grafic și VRAM, ci și de la circuitele VRM care le furnizează energia. Reducerea temperaturii acestor componente îmbunătățește stabilitatea și fiabilitatea pe termen lung.

Chiar dacă în prezent, ROG Flow X16 (GV601RW) este unul dintre cele mai puternice laptouri de gaming disponibile pe piață și în ciuda formatului compact, acesta se poate upgrada în viitor. X16 permite atât upgrade-ul de memorie, cât și de SSD. Dacă vei cumpăra modelul intrat pe piața românească – cu 32GB DDR5-4800 RAM și stocare de 1TB pe SSD PCIe® 4.0 NVMe™ M.2 – în viitor vei putea face un upgrade să mărești aceste capacități.

Disclaimer: Operațiunea de upgrade nu afectează garanția produsului în sine, cu excepția cazului în care produci un defect în timpul ei. Dacă nu ai experiența necesară, pentru a evita situațiile neplăcute, poți apela la un centru de service autorizat.

Upgrade de RAM până la 64GB

Laptopul suportă până la 64GB RAM, ambele sloturi SO-DIMM fiind ușor accesibile, după îndepărtarea capacului de pe spate. Trebuie deșurubate toate șuruburile (folosind un bit cu cap în cruce), acordând atenție celor cu lungime mai mică utilizate în spatele palmrestului. Vă recomandăm să le amplasați corespunzător pe masă, în ordinea scoaterii lor, pentru a evita încurcarea pozițiilor lor. Atenție, înșurubarea unuia mai lung în locul unuia scurt va penetra zona palmrestului de sub tastatură.

Cele două sloturi SO-DIMM sunt deja populate, iar modulele RAM sunt acoperite cu o folie neagră. În cazul upgrade-ului vei scoate cele două plăcuțe de 16GB DRR5 la 4800Hz și le vei înlocui cu două similare a câte 32GB.

Deschiderea clemelor metalice din laterale va permite înclinarea modului de memorie pentru a fi scos. Introducerea unui nou se face tot la un unghi de înclinare. După ce pinii vor intra în interiorul slotului, modulul se apasă în poziție orizontală, iar clemele din capete îl vor securiza pe poziție.

Adăugarea unui SSD M.2 suplimentar

ROG Flow X16 dispune de un al doilea slot M.2 liber (indicat în poza de mai jos), care facilitează introducerea fără probleme a unui spațiu de stocare suplimentar (de până la 2TB) pentru un scratch disk sau o bibliotecă de jocuri mai mare. SSD-ul se introduce în slot în unghi și se pliază pe placa de bază, fiind securizat apoi cu șurubul aferent (care inițial trebuie îndepărtat).

Puteți instala un SSD NVME M.2 ultra-rapid cu interfață PCIe 4.0 și o capacitate de până la 2TB. Opțional, acesta poate fi configurat și în RAID 0 cu SSD-ul existent pentru accelerarea vitezei.

Așadar, achiziția de astăzi a unui ROG Flow X16 îți va permite să menții laptopul la un nivel ridicat de performanță pentru mult timp. Procesorul și placa video sunt unele de top și vor rămâne suficient de puternice pentru a rula aplicațiile din anii următori, interfețele sunt rapide (WiFi 6E, USB 3.2, Bluetooth 5.2), în timp ce RAM-ul și stocarea pot fi actualizate peste 1-2 ani. GV601RW e o alegere inteligentă!

VEZI OFERTA ONLINE