HomeProduseLaptopuriCare e faza cu ASUS Supernova System-on-Module?
ASUS Supernova System-on-Module

Care e faza cu ASUS Supernova System-on-Module?

ASUS Supernova este noul design System-on-Module (SoM) dezvoltat în parteneriat cu Intel, în care suprafața plăcii de bază a fost redusă cu 38%, pentru a oferi performanță de top și o răcire mai bună în taskuri creative precum Computer Assisted Design (CAD), dezvoltarea de jocuri, animația 3D sau editarea video. Acest design debutează pe noul laptop pentru creatorii din domeniul foto-video, Zenbook Pro 16X OLED 2023.

Spor de performanță în editarea foto-video

Cele mai noi modele din 2023, unul cu design SoM, altul fără, au fost supuse la teste de redare 3D și editare video, pentru a observa rezultatele obținute în comparație cu Zenbook 16x Pro din 2022. Modelul din 2023 fără SoM, pus în comparație cu cel din 2022, a obținut în Blender o viteză a redării 3D de 4,1 ori mai mare și o performanță de editare video în Adobe Premiere Pro Auto Reframe de 1,1 mai mare.

Dar, modelul din 2023 cu SoM, pus în comparație cu același laptop din 2022, a obținut în Blender o viteză a redării 3D de 8,9 mai mare și o performanță de editare video în Adobe Premiere Pro Auto Reframe de 1,4 mai mare. În urma acestor rezultate, putem observa că într-adevăr, sistemul construit pe design-ul SoM oferă o performanță de top, chiar și în comparație cu un laptop din aceeași generație și cu o fișă tehnică similară. 

System-on-Module

System-on-Module

De ce avem o performanță mai ridicată? 

ASUS a reușit să obțină aceste rezultate reducând mărimea plăcii de bază cu 38%. Astfel, camera de vapori curbată cu acoperire largă poate îndepărta mult mai eficient căldura provenită de la procesor și circuitelor din apropiere.  De asemenea, compusul termic metalic lichid aplicat pe procesor, menține cipul cu până la 7 grade celsius mai rece decât pastele tradiționale. Adăugând la acest laptop și un Active Aerodynamic System, avem un flux al aerului îmbunătățit cu 30%. 

Placă de bază mai mică și memorie mai rapidă 

Pe lângă  aerisirea îmbunătățită, design-ul SoM oferă și viteze remarcabile ale memoriei. Zenbook Pro 16X OLED are o memorie RAM de 32GB LPDDR5X pentru a ajuta creatorul în toate task-urile posibile. Datorită lungimii fizice mai scurte dintre cipurile de memorie și procesor, precum și a substratului cu pierderi reduse, noua tehnologie permite ca frecvența memoriei să ajungă la 7500MHz pentru performanțe supreme. 

ASUS Zenbook Pro 16X OLED (UX7602BZ) 2023

ASUS Zenbook Pro 16X OLED (UX7602BZ) 2023

Mai mult spațiu liber permite montarea unor plăci video mai performante 

Deoarece s-a obținut mai mult spațiu liber în carcasa lui Zenbook Pro 16X OLED, ASUS s-a folosit de acesta pentru a mări TGP-ul plăcii video de la 70W la 110W. Astfel a fost posibilă echiparea laptopurilor cu cele mai tari GPU-uri Nvidia RTX 40.