HomeCum să...Află mai multe despre bateria laptopului tău
Laptop TUF Gaming FX705 desfăcut / baterie Li-Ion 4110mAh

Află mai multe despre bateria laptopului tău

Datorită proprietăților chimice ale ionilor de litiu, capacitatea bateriilor scade treptat în timp, pe măsură ce sunt utilizate. Acesta este un fenomen normal. Durata de viață a unei baterii Li-ion este aproximată între 300-500 de cicluri. Această durată poate fi ușor mărită în cazul noilor tehnologii. În condiții normale de utilizare și la temperaturi ambiante (25 ℃), bateria Li-ion trebuie descărcată și reîncărcată în mod normal pentru 300 de cicluri (aproximativ un an). După aceea, capacitatea bateriei va scădea la aproximativ 80% din capacitatea sa inițială.

Diminuarea duratei de viață a bateriilor variază în funcție de designul sistemului, modelul, consumul de energie al sistemului, consumul de programe și de software de operare și setările de gestionare a alimentării. Temperaturile de funcționare ridicate / scăzute și operațiile anormale pot duce la o scădere rapidă de 70% sau mai mult a ciclului de viață al bateriei într-un timp scurt.

Rata de descărcare a acumulatorului depinde de modul de folosire a notebook-ului sau a tabletei și de setările de gestionare a alimentării. De exemplu, programele care rulează pe bază de calcul, cum ar fi software-ul grafic, software-ul de jocuri și randarea video, consumă mai multă energie decât executarea software-ului general de procesare a textului. Atunci când un laptop încărcat cu baterie este conectat extern la dispozitive suplimentare USB sau Thunderbolt, energia bateriei se va descărca și mai repede.

ciclu baterie litiu

Mecanisme de protecție a bateriilor

Încărcarea frecventă a unei baterii la tensiune înaltă va accelera procesul de îmbătrânire. Pentru a prelungi durata de viață a bateriei, atunci când o baterie se menține la 90% -100% după ce a fost complet încărcată, sistemul nu o poate reîncărca din cauza mecanismelor de protecție a bateriei. Capacitatea de inițiere a încărcării bateriei (%) este de obicei stabilită între 90% -99%. Valoarea reală va diferi în funcție de model.

Bateriile încărcate sau stocate la temperaturi ridicate pot avea capacitate deteriorată permanent și declinul de viață al bateriei accelerat. Atunci când temperatura bateriei este prea mare sau devine supraîncălzită, capacitatea de încărcare a bateriei va fi limitată sau chiar oprită. Aceasta face parte din mecanismele de protecție ale bateriei sistemului.

Îmbătrânirea bateriei

Bateriile sunt în esență consumabile. Bateriile Li-ion, au substanțe aflate care reacționează chimic în mod continuu, acestea vor scădea în mod natural în timp și bateriile vor pierde capacitatea. După folosirea unei baterii pentru un timp, în anumite condiții va avea un grad de deformare. Acest lucru nu va crea probleme de siguranță. Bateriile deformate trebuie înlocuite și reciclate. Când înlocuiți bateriile deformate, NU le aruncați în deșeurile menajere obișnuite.

Îngrijirea bateriei standard

Dacă un laptop, telefon mobil sau tabletă nu vor fi utilizate o perioadă lungă de timp, încărcați bateria la 50%, opriți aparatul și scoateți adaptorul de curent alternativ. Reîncărcați acumulatorul la fiecare trei luni la 50% pentru a preveni deteriorarea bateriei prin descărcare excesivă din cauza stocării pe termen lung, fără utilizare.

Atunci când alimentarea cu curent alternativ este utilizată în mod constant pentru laptopuri, telefoane mobile sau tablete, utilizatorul ar trebui să descarce bateria la 50% cel puțin o dată la două săptămâni pentru a elibera acumulatorul de o tensiune continuă care poate reduce durata de viață a bateriei. Utilizatorii de laptop pot prelungi durata de viață a bateriei prin intermediul software-ului de încărcare a bateriei ASUS.

Cele mai bune condiții de depozitare pentru baterii sunt temperaturile ambientale cuprinse între 10° C – 35° C, încărcarea menținută la 50% și durata de viață a bateriei extinsă cu software-ul de încărcare a bateriei ASUS.

Evitați depozitarea bateriilor în medii umede, ceea ce poate duce la creșterea ratelor de descărcare a bateriilor. Temperaturile scăzute vor afecta substanțele chimice interne ale bateriei, în timp ce bateriile cu temperaturi ridicate sunt expuse riscului de explozie.

Nu plasați calculatorul, telefonul mobil sau bateriile în apropierea surselor de căldură de peste 60° C (radiatoare, șeminee, cuptoare, încălzitoare electrice, alte echipamente producătoare de căldură). Supra-încălzirea bateriei poate provoca explozie sau scurgere, ceea ce poate duce la riscul de incendiu.

Setările pentru optimizarea bateriei

Utilizatorii pot lăsa transformatoarele conectate la laptopuri, telefoane mobile sau tablete în timpul utilizării, făcând bateriile să rămână sub încărcare mare, ceea ce poate reduce durata de viață a bateriei. Pentru a proteja bateria în astfel de cazuri, utilizatorii de laptop-uri pot prelungi durata de viață a bateriei prin software-ul de încărcare a bateriei ASUS. Citește aceste sfaturi pentru extinderea autonomiei bateriei.