HomeTehnologiiWindows 8 – creație și consum într-un singur sistem de operare
ASUS Taichi

Windows 8 – creație și consum într-un singur sistem de operare

De mai bine de un an, noul sistem de operare Microsoft creează forfotă în jurul său. Mulți au spus despre Windows 8 că va fi un fiasco, dar odată cu includerea sistemului de operare pe Microsoft Surface și pe ASUS Taichi, totul pare să se așeze la fix.

Putem lua în considerare trecerea completă a portabilelor la ecrane senzitive drept o mișcare pertinentă, pentru că nu este o idee nebunească să avem posibilitatea de a atinge ecranul unui laptop sau a unui netbook pentru a ne ușura lucrul. Microsoft a făcut un pas înainte în această privință cu Windows 8. Interfața grafică a unui software care să poată fi folosit lejer pe suprafețe tactile dar și cu mouse-ul trebuie să nu aducă nici un fel de confuzie sau dificultate utilizatorului. Lucrul interesant la Windows 8 este că nu a renunțat complet la interfața standard cu care ne-am obișnuit pe sistemele de operare Microsoft. Utilizatorul poate folosi interfața Metro dezvoltată pentru touch screen, dar poate trece la cea clasică atunci când lucrează cu perferice.

La începuturi, PC-urile erau folosite cu preponderență pentru creație. Din moment ce nu existau moduri avansate de comunicare și nu se punea problema de activități multimedia, utilizatorii editau documente sau baze de date. Vremurile s-au schimbat și de la revoluția internetului, PC-ul este în primul rând o unealtă de comunicare și de divertisment, pe scurt – consum.

Optarea pentru interfețe grafice diferite în funcție de cele două cazuri de utilizare – creație și consum de informație – este o alegere fezabilă. Combinația de interfețe nu este o noutate pentru MicrosoftWindows întotdeauna și-a rulat interfața grafică peste sistemul de operare DOS, iar compania dezvoltatoare a fost blamată pentru acest lucru. De la Windows 95, însă, utilizatorii au reconunoscut succesul acestei abordări.

Microsoft și-a inovat sistemul de operare și au adus utilizatorilor o interfață ce seamănă îmbucurător de mult cu cea pe care o folosea Tom Cruise în filmul Minority Report lansat în 2002. Ne-ar plăcea mult să vedem peste câțiva ani un sistem de operare Windows 9 care să optimizeze modul de creație și pentru ecrane senzitive.

ASUS Taichi

ASUS Taichi