HomeStiriMicrosoft proiectează Office 2013 pentru interfețe touch și pentru cloud
Windows 8

Microsoft proiectează Office 2013 pentru interfețe touch și pentru cloud

Steve Ballmer de la Microsoft a oferit un preview al Microsoft Office 2013 la o conferință de presă din San Francisco săptămâna trecută și se pare că vom avea de-a face cu schimbări majore în noul produs software. Nu numai că interfața Office a fost modificată pentru a se potrivi cu cea Metro care a avut debutul pe Windows 8, dar Microsoft modifică și modul în care Office va fi folosit și comercializat. Aceasta este prima variantă a software-ului optimizată pentru touch screen și proiectată pentru cloud computing.

În trecut, Microsoft Office era un produs comercializat pe CD sau DVD ce se instala de regulă pe două calculatoare – desktop și laptop. Vom avea această opțiune și cu Office 2013. Totuși, Microsoft își încurajează clienții să cumpere Office ca un serviciu, prin abonament, pentru a-l putea folosi prin cloud pe maximum cinci dispozitive, care nu trebuie să fie neapărat PC-uri Windows. Noul produs are funcționalitatea click and run care permite utilizatorului să-l folosească imediat, fără a fi nevoie de o instalare riguroasă.

Pentru a nu depinde de un anumit hardware, noul Office bazat pe cloud este legat de contul utilizatorilor Windows Live. Acest lucru permite clienților să folosească propria copie personalizată Office pe PC-ul unui prieten sau la un internet café și să editeze documente oriunde și oricum. Varianta cloud a Office folosește resursele server-elor Microsoft și nu afectează calculatorul în nici un fel. De îndată ce aplicația este închisă, nu va lăsa nici o urmă care să demonstreze că a fost vreodată acolo. Documentele pot fi salvate local sau în cloud, prin Microsoft SkyDrive.

Utilizatorii se pot înscrie chiar acum pentru Office 365 Home Premium Preview, dar vor exista și versiuni dedicate companiilor mici și mari, și întreprinderilor. Versiunile business oferă mai multe aplicații, care pot fi cumpărate pentru 10, 25 sau mai mulți utilizatori. Versiunea Home Premium a Office 2013 include Microsoft Word, PowerPoint, Excel, Outlook, OneNote, Access și Publisher.

Nu există multe funcționalități noi în afara noilor ecrane de pornire, dar interfața nouă este mult mai curată. Interfața touch face butoanele mult mai mari și mai distanțate pentru a fi mai ușor de nimerit cu degetul, dar perifericele continuă să facă lucrul cu Office mai ușor.

Office 2013 face în mod cert un pas către viitor, având suport pentru touch screen dedicat în special tabletelor (chiar și celor care folosesc chipset-uri ARM și nu Intel), integrare cloud și abordând filosofia SaaS. Office 2013 este compatibil cu Windows 7, dar nu funcționează pe Windows XP sau Vista.

Office 2013 este disponibil pentru teste pe http://www.microsoft.com/en-gb/officepreview și merită încercat.

Windows 8