HomeProduseLaptopuriCum te ajută NVIDIA DLSS 3, instrumentul de bază al gaming-ului de elită, pe laptopurile ROG
NVIDIA DLSS 3

Cum te ajută NVIDIA DLSS 3, instrumentul de bază al gaming-ului de elită, pe laptopurile ROG

Redarea graficii cu ajutorul inteligenței artificiale nu mai este de mult un scenariu SF, ci se întâmplă probabil chiar în timp ce citești aceste rânduri, daca ești un utilizator de plăci video de producție recentă de la NVIDIA și, chiar mai bine, utilizezi excelenta lor integrare în laptopurile ROG de ultimă generație. Așa că pregătește-te să fii uimit de cât de deștept este cu adevărat laptopul tău, dacă are capabilități DLSS.

Ce este DLLS?

Deep Learning Super Sampling (pe scurt, DLSS) este o tehnologie din sfera inteligenței artificiale dezvoltată de NVIDIA pentru a îmbunătăți performanțele computerelor folosite pentru jocuri (asta include și laptopurile) chiar și atunci când folosești cele mai înalte setări disponibile în joc.

Povestea începe cu trasarea razelor, un domeniu în care NVIDIA excelează de ceva vreme încoace, cu ajutorul căreia imaginile sunt îmbunătățite semnificativ prin iluminarea realistă a obiectelor, dar mai ales prin redarea precisă a zonelor umbrite și a surselor de lumină difuză. Sună superb, cum de altfel și este, dar este destul de ușor de intuit că o astfel de tehnologie poate solicita la maximum computerul tău și poate avea drept efect diminuarea FPS-ului. FPS, care este un acronim pentru Frames Per Second, este o statistică vitală pentru gaming, determinând fluiditatea cu care este redată acțiunea de pe ecran. Un FPS mic duce la imagini sacadate și cadre sărite și poate fi deranjant în cazul unor jocuri cu acțiuni derulate rapid, cum sunt shooter-ele.

NVIDIA DLSS 3

NVIDIA DLSS 3

Aici intră în scenă DLSS, o tehnologie care a fost dezvoltată pentru a oferi o fidelitate vizuală exemplară, fără o diminuare a performanțelor și cu menținerea unui FPS ridicat, pentru a te putea bucura pe deplin de capabilitățile monitoarelor de ultima generație. În esență, este vorba de randarea imaginii originale de către placa video la o rezoluție mai mică și apoi utilizarea inteligenței artificiale pentru așa-numitul upscaling, care lasă impresia că totul a fost rulat la o rezoluție mai mare. Ce face DLSS de fapt este să adauge pixelii suplimentari pentru formarea unei imagini cu adevărat uimitoare, dar într-o manieră în care FPS-ul nu va avea de suferit.

DLSS 3 schimbă regulile jocului

Odată cu anunțarea noilor GPU-uri din seria RTX 40, NVIDIA a dezvăluit și DLSS 3, o versiune despre care a afirmat că este „următoarea revoluție în grafica neurală”. Această actualizare a tehnologiei AI combină DLSS Super Resolution cu noua DLSS Frame Generation și NVIDIA Reflex, într-un pachet software care poate rula exclusiv pe plăci grafice din seria RTX 40. De ce, întrebi? Pentru că DLSS 3 utilizează AI pentru a crea cadre adiționale de înaltă calitate cu ajutorul noilor și puternicelor nuclee Tensor de generația a 4-a și a Optical Flow Accelerator, cu care sunt echipate GPU-urile din seria GeForce RTX 40.

Potrivit NVIDIA, aceasta nouă versiune de DLSS asigură o performanță de patru ori mai mare decât cea a generațiilor anterioare, folosind puterea de reducere a latențelor în jocuri oferită de NVIDIA Reflex. Noua versiune DLSS 3 promite FPS-uri mai rapide, un răspuns mai prompt din partea jocurilor și o calitate grafică substanțial sporită. Pentru asta, trebuie să folosești o placă video din seria RTX 40  și jocul trebuie, de asemenea, să o suporte, ceea ce deja se întâmplă cu jocurile multor dezvoltatori.

Dar evoluția DLSS nu se oprește aici, NVIDIA continuând să îmbunătățească DLSS Super Resolution, NVIDIA DLAA  și DLSS Frame Generation. Modul DLSS Super Resolution Ultra Performance va îmbunătăți stabilitatea detaliilor fine și calitatea generală a imaginilor, în vreme ce NVIDIA DLAA sporește calitatea imaginilor, reduce fenomenul de ghosting și asigură contururi precise în scenarii care presupun un contrast ridicat. DLSS Frame Generation, pe de altă parte, va  profita de datele oferite de motorul de joc, îmbunătățind stabilitatea interfeței și calitatea imaginii în timpul mișcărilor rapide, Și toate aceste îmbunătățiri vor fi aplicate și plăcilor DLSS 2, deci toți gamerii GeForce RTX vor beneficia de ele.

Viitorul e acum cu laptopurile Republic of Gamers

Dacă cele de mai sus ți-au trezit deja interesul, trebuie să te anunțăm că deja sunt disponibile pe piață multe modele noi de laptopuri de la ASUS echipate cu plăci grafice din seria RTX 40 și îți oferim mai jos și o serie de exemple.

ASUS ROG Strix G16

ASUS ROG Strix G16

NVIDIA GeForce RTX 4050 este placa grafică care echipează modelul ASUS ROG Strix G16 G614JU, lucrând în tandem cu un procesor Intel Core™ i7-13650HX cu o frecvența maximă de 4,90 GHz, ecran de 16 inchi QHD+ cu panou IPS la 240Hz, 16 GB de memorie DDR5 și stocare pe un SSD de 512 GB. Chiar dacă placa video este entry-level, familia din care face parte o plasează destul de mult deasupra multor modele de succes din trecut, prețul fiind perfect acceptabil.

Vezi oferta online

ASUS ROG Strix G17

ASUS ROG Strix G17

Grupul 4060 din familia RTX 40 este bine reprezentat de modelul ASUS ROG Strix G17 G713PV, echipat cu un procesor AMD Ryzen 9 7945HX cu frecvență de până la 5,40 GHz, ecran IPS WQHD la 240 Hz de 17,3 inchi, memorie DDR5 de 16 GB  și stocare pe SSD de 1 TB. Prețul rămâne într-o zonă relativ moderată, iar performanțele sunt suficiente pentru orice joc AAA.

Vezi oferta online

ASUS ROG Strix G18

ASUS ROG Strix G18

O treaptă mai sus sunt laptopurile echipate cu GPU RTX 4070, cum este modelul ASUS ROG Strix G18, echipat cu procesor Intel Core™ i7-13650HX cu până la 4,90 GHz frecvență,  ecran generos de 18 inchi cu panou QHD+, IPS la 240Hz, nu mia puțin de 32 de GB de memorie DDR5 și SSD de 1 TB. În zona asta deja prețurile încep să ia proporții, dar nivelul de echipare le justifică pe deplin.

Vezi oferta online

ASUS ROG Strix Scar 16

ASUS ROG Strix Scar 16

Grupul GPU-urilor de elită pentru gaming este optim reprezentat de un model echipat cu NVIDIA GeForce RTX 4080, și anume ROG Strix SCAR 16 G634JZ, cu procesor Intel Core™ i9-13980HX de până la 5,60 GHz, ecran IPS QHD+ de 16 inchi la 240 Hz, 32 GB de memorie, și nelipsitul SSD de 1 TB. La nivel acesta, jocurile la calitate grafică maximă reprezintă numitorul comun, dar și prețul este unul pe măsură.

Vezi oferta online

ASUS ROG Zephyrus M16

ASUS ROG Zephyrus M16

Dacă banii nu sunt o problemă și pretențiile sunt maxime, poți alege un laptop de gaming ROG Zephyrus M16 GU604VY echipat cu redutabila placa grafică NVIDIA GeForce RTX 4090 într-un format subțire și compact. Procesorul sistemului este un Intel Core™ i9-13900H de până la 5,40 GHz, iar jocurile sunt afișate superb de ecranul QHD+ de 16 inchi la 240 Hz. Memoria de 32 GB și stocarea pe SS de 2 TB completează această configurație VIP destinată gamerilor premianți.

Vezi oferta online

Dacă vrei un TGP și mai mare de la un RTX 4090 și evident, o răcire superioară, atunci alegerea ta poate fi o configurație Strix SCAR 16/18. Despre acestea poți găsi detalii pe larg într-un articol dedicat.