HomeEvenimenteDAC-urile audio ASUS Essence, prezentate audiofililor la Jack-fi

DAC-urile audio ASUS Essence, prezentate audiofililor la Jack-fi

ASUS România și Audioconcept (Jack-fi.ro) au prezentat DAC-urile audio din seria Essence în cadrul unui eveniment dedicat audiofililor, desfășurat sâmbătă, pe 7 iunie 2014. Trei încăperi din showroomul  modular Jack-Fi din Str. General Ion Dragalina nr.3 au fost pregătite pentru aproximativ 50 de audiofili veniți să descopere DAC-urile ASUS și să se bucure de audiții muzicale în condiții impecabile.

Evenimentul a prilejuit o întâlnire live cu Electric Brother. Vechi fan și utilizator de laptopuri ASUS, muzicianul a realizat un experiment audio ce a implicat vedeta liniei de DAC-uri ASUS: Essense III. Convertorul a fost pus în valoare în redarea unei partituri de chitară. Aceasta a fost înregistrată ad-hoc, apoi redată în diverse condiții, căpătând noi valențe prin aplicarea unor pluginuri.

Electric Brother la evenimentul ASUS Essence @ Audio Concept

Electric Brother la evenimentul ASUS Essence @ Jack-fi / Audio Concept

Compozitor și producător, Electric Brother a cântat mai întâi la chitară acustică și pe urmă electric un scurt fragment din albumul său „Pe Pământ”. Asistența l-a ascultat live, materialul fiind înregistrat pe loc printr-un microfon profesional. Ulterior, înregistrarea a fost redată prin DAC-ul ASUS Essence III fără nicio prelucrare. Muzicianul a explicat care sunt factorii ce influențează partitura ascultată inițial live, apoi a aplicat puțin „hocus pocus” folosindu-și pluginurile de pe laptop. A fost făcută o paralelă între percepția sunetului și a unei fotografii. Muzicianul transformă melodia pentru a se potrivi unui anumit moment, decor, scenariu sau sentiment.

VIDEO: Electric Brother experimentând prin convertorul digital-analog

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=H0_f8aGgZ_g&w=600]

După mini-workshopul lui Electic Brother a urmat un discurs mai tehnic susținut de Dan Gheorghe, unul dintre cei mai buni bloggeri români din domeniul audio (autorul blogului headmania.org). El a destăinuit din tainele unui pasionat care a recenzat câteva dintre DAC-urile ASUS: Essence One și Essence III.

Dan Gheorghe, autorul blogului headmania.org, despre reviewurile hi-fi

Dan Gheorghe, autorul blogului headmania.org, despre reviewurile hi-fi

Trei participanți la eveniment s-au bucurat de premiile ASUS câștigate în cadrul unei tombole: trei plăci de sunet Xonar U3, Xonar U7 și Xonar Essence STX.

Câștigătorul unei plăci de sunet ASUS Xonar Essence STX

Câștigătorul unei plăci de sunet ASUS Xonar Essence STX

Cei prezenți la evenimentul Jack-fi au putut degusta și vinurile italienești Prosecco, vinuri spumante extrem de fine si de racoritoare, perfecte pentru zilele de vara. A fost vorba de un Villa Sandi, un vin alb foarte delicat si echilibrat, cu arome fructate.

Parte din publicul audiofil prezent la Jack-fi

Parte din publicul audiofil prezent la Jack-fi

Întâlnirea audifililor s-a terminat după cum era normal cu audiții muzicale. Essence III a servit într-un playlist de muzică clasică, în timp ce Essence One MKII MUSES Edition a trimis spre amplificare discul Metallica – „Black Album” alături de alte titluri rock.

Sistemul cu Essence One MKII MUSES Edition

Sistemul cu Essence One MKII MUSES Edition

Despre ASUS Essence III

Pentru construcția liniei Essence, ASUS a apelat la cei mai buni producători din lume, selectând componente de ultimă oră. Fiecare componentă internă a suferit un proces lung de perfecționare, ajungându-se într-un final la un produs de înaltă clasă.

Essence III oferă suport nativ atât pentru codarea DSD64 cât și DSD128, oferindu-le audiofililor cea mai bună calitate digitală. Oscilatoarele cu aur pur, compensate cu temperatura (TCCO/TCXO), împreună cu interfața USB asincronă oferă o sincronizare precisă. Essence III are DAC-uri AD1955 dedicate pentru fiecare canal stereo și circuite separate pentru semnalul analog, cel digital și alimentare. Componentele AD 827SQ ceramice și amplificatoarele operaționale MUSES 02, fabricate în Japonia, fac posibilă redarea unui sunet bogat pentru toate genurile de muzică, de la clasică la rock.

ASUS Essence III - audio DAC

ASUS Essence III – audio DAC

Amplificatorul încorporat este capabil să lucreze cu căști de 600 ohmi printr-o singură conexiune de 6.3mm sau printr-un set balansat ce utilizează doi conectori mini-XLR pentru cea mai bună claritate a semnalului cu minime interferențe. Sistemul este perfect pentru cei care își doresc cel mai fin control audio. Intrările pot fi digitale prin USB, Toslink, AES/EBU, prin cabluri coaxiale sau stereo auxiliar, în timp ce ieșirile pot fi stereo RCA (fonologic) sau balansate prin XLR. Pentru un control extrem de precis, Essence III include un set de atenuatori în trepte ce funcționează pentru căști și ieșirea de linie. Construcția bazată pe retransmisie elimină distorsiunile asociate cu tradiționalele comenzi de volum, în timp ce ieșirea de linie poate fi controlată prin telecomandă, o funcție rară pe convertoarele de semnal digital-analog cu atenuatori de volum în trepte.

Specificațiile lui ASUS Essence III

  • Raport semnal-zgomot (SNR): până la 117dB
  • Răspuns în frecvență (FR): <10Hz-48kHz
  • Eșantionare: 192kHz/24bit(PCM);DSD128;DSD 64
  • Intrări: USB, optic TOSLINK, AES/EBU, S/PDIF coaxial, intrare auxiliară
  • Ieșiri: conector 6.3mm , mini XLR balansat, stereo RCA, XLR balansat
  • Amplificator încorporat pentru căști 600 ohmi
  • Comutator Volume-bypass
  • Comutator USB 1.0/2.0
  • Atenuatori de volum în trepte pentru difuzoare și căști
  • Telecomandă

Poze de la evenimentul ASUS Essence @ Audio Concept