HomeProduseLaptopuriCum devine amprenta ta o parolă pentru laptop?!
ASUS ZenBook 3 Deluxe UX490

Cum devine amprenta ta o parolă pentru laptop?!

Sistemele portabile au în spatele lor o electronică foarte avansată, miniaturizată până la nivel de nanometri. Componente precum diode, tranzistori, condensatori și rezistori sunt amplasate în circuite complicate, calculate de ingineri pentru a duce la bun sfârșit procesarea corectă a unui semnal. Proiectarea circuitelor integrate și calculul de semnal sunt chestiuni ce privesc inginerii de top și mai puțin pe utilizatorii obișnuiți.

De cele mai multe ori, laptopul nu este doar o mașină de procesare și rulare a programelor ci și un rezervor pentru stocarea a mii de fișiere, fotografii și filme de vacanță. O viață întreagă poate fi stocată pe un calculator, mai ales că hard disk-urile și SSD-urile moderne au capacități ce depășesc ușor 1TB. Sistemul de operare Windows 10 permite alegerea unei parole ca măsură de siguranță și protecție a datelor împotriva privirilor indiscrete, însă această parolă nu este întotdeauna sigură, putând fi intuită sau pur și simplu dezvăluită celorlalți.

Asus ZenBook 3 UX390

Asus ZenBook 3 UX390

Laptopurile performante, așa cum este ASUS ZenBook 3, permit autentificarea prin amprentă, senzorul integrat în touchpad sau în zona frontală a carcasei fiind elementul hardware care citește amprenta. După cum știm, fiecare om are o amprentă unică, imaginea amprentei fiind un element de bază în criminalistică. Senzorul de amprente lucrează împreună cu Windows Hello, identificarea amprentelor făcându-se cu precizie.

Cum se stabilește unicitatea unei amprente?

Amprentele au fascinat omul dintotdeauna, primele picturi rupestre fiind însoțite de amprentele celor care au vrut să-și lase în urmă creația. Pentru persoanele analfabete din secolele trecute, amprenta ținea loc de semnătură, documentele fiind validate prin punerea amprentei în locul semnăturii. În secolul 20, amprenta a fost analizată din punct de vedere ștințific, observându-se faptul că nu există două persoane care să aibă amprente complet identice.

Cel mai influent dintre pionierii care s-au ocupat de acest domeniu a fost antropologul francez și ofițerul de poliție, Alphonse Bertillon, care a propus primele metode științifice pentru identificarea criminalilor. Munca lui Alphonse Bertillon a condus mai târziu la stabilirea unui sistem de 16 puncte ale amprentei, ce au devenit baza identificării moderne.

Actuala tehnologie care sta la baza deblocării laptopului pe bază de amprentă pornește din anii 1960. Oamenii de știință au stabilit că amprenta este o serie de „dealuri și văi”, mai propiate sau mai depărtate de deget. Măsurând aceste distanțe au descoperit că nu există două degete cu amprentă identică. Amprentele pot conține puncte, spații libere și insule, ce nu sunt conectate între ele. Aceste forme devin un tipar pentru recunoașterea unei anumite persoane.

Amprentă

Amprentă

În anii 1960, cercetătorii din universitățile americane și forțele de ordine din Statele Unite ale Americii au căutat să găsească un mod automat de preluare, stocare și prelucrare a amprentelor. Odată ce calculatoarele au devenit tot mai puternice, oamenii de știință au descoperit un mod de a scana amprentele și de a le citi pentru a identifica mai ușor persoanele.

Au fost dezvoltate mai multe moduri de citire a amprentei. Primul este prin scanare optică, preluându-se o imagine a amprentei care se compara cu alte fotografii stocate sub formă de fișiere foto. Laptopul ASUS Zenbook 3, la fel ca cele mai multe telefoane mobile, folosește metoda capacitivă măsurând capacitatea electrică formată de spațiile dintre asperitățile degetului și electrozi.

ASUS Zenbook 3 - cititor amprenta

ASUS Zenbook 3 – cititor amprenta

Toate aceste semnale sunt preluate simultan și comparate cu informațiile criptate despre amprentele stocate. Chiar dacă sistemul este unul complicat, laptopurile și sistemul de operare Windows 10 cu Windows Hello simplifică foarte mult lucrurile. Senzorul de amprente al laptopului ASUS Zenbook 3 este foarte precis, crescând nivelul de securitate al portabilului.