HomeStiriGaming în Columbia: Povestea echipei VAULT!
Vault

Gaming în Columbia: Povestea echipei VAULT!

Vă prezentăm povestea interesantă a lui Andrew Buck, managerul unei echipe de esports din Columbia. Articolul are la bază un reportaj de Kimberly Koenig publicat pe rog.asus.com

Andrew Buck a făcut multe lucruri în viața sa, de la designer grafic, contractor pentru servicii de securitate, la aspirant pentru forțele speciale. Însă, astăzi, Andrew Buck este managerul unei echipe din sportul electronic.

În ciuda faptului că a fost pasionat de gaming de foarte mult timp, Andrew Buck nu a anticipat niciodată că va ajunge să conducă o echipă de egaming, mai ales una din Columbia. Trecând de la antrenarea câinilor care descoperă bombe la administrarea unei echipe din sportul electronic nu este tocmai un parcurs clasic din cariera unui tânăr.

Andrew Buck

Andrew Buck

Cultura jocurilor pe calculator din Columbia este la fel de veche ca cea din Statele Unite ale Americii, jucătorii având acces la console și la aplicații imediat după apariția acestora pe piața americană. În Columbia, ca și în alete părți ale lumii, nimeni nu a luat în serios jocurile pe calculator până la apariția competițiilor sponsorizate de marile companii.

Andrew Buck se ocupă acum de VAULT, una dintre cele mai bune echipe de CS:GO din Columbia, o țară cu o istorie marcată de luptele de gherilă și de un conflict complicat între guvern și organizațiile paramilitare. După calmarea lucrurilor, economia a început să crească, să ofere locuri de muncă mai bine plătite, iar oamenii să se relaxeze mai mult.

Sportul electronic e o lume cu totul diferită, iar cariera unui jucător internațional înseamnă multe călătorii și un câștig pe măsură. Jucătorul de top al Columbiei Javier “Janoz CFI” Munoz a câștigat 28.500 de dolari americani în cei șapte ani în care a jucat FIFA, conform datelor Esports Earnings. Deși jocurile pot aduce venituri frumoase, facultatea este cel mai important lucru din viața unui tânăr, iar trei dintre membrii VAULT au ales să continue studiile și să se joace doar în timpul liber, așa cum este normal.

Santiago “Daveys” Galvis

Santiago “Daveys” Galvis

Santiago “Daveys” Galvis este student la inginerie și unul dintre jucătorii talentați ai echipei. Juanes “sickLy” Valencia a devenit profesionist în jocuri precum CS:GO după cinci ani de perfecționare continuă. Scena sportului electronic din Columbia este redusă, iar principalele servere se află în America de Nord, Chile sau Brazilia, la distanțe considerabile, jucătorii fiind dezavantajați.

Pentru Andrew Buck din Minnesota, SUA, acest lucru nu a fost un impediment. Acesta a lucrat pentru planul de dezvoltare, pentru designul grafic și pentru punerea la punct a unei echipe competitive. Deși a început cu câțiva jucători de CS:GO din America de Nord, scena sportului electronic din America Latină i-a captat rapid atenția. Lui Andrew îi plăcea în special atitudinea jucătorilor.

„Întotdeauna am admirat pasiunea și dedicarea [în America Latină]”, spune el. „Această comunitate îmbrățișează fiecare ocazie cu un nivel de entuziasm și profesionalism de neegalat”.

În anul 2017, a luat ființă echipa VAULT și imediat a început să-și dovedească capacitățile. S-ar putea să vă așteptați ca bugetul de călătorie să scape de sub control atunci când antrenați o echipă columbiană, dar Andrew Buck nu a întâlnit nici unul dintre jucătorii săi față-în-față, nici măcar pentru turneele majore. Acesta își dorește ca echipa sa să ajungă la turneele din America de Nord, însă, pentru moment echipa luptă în competiția locală. VAULT a câștigat ROG Masters Colombia 2017 și a crescut puternic în popularitate, având numeroși fani.

Grație aplicațiilor precum Discord și Skype pentru conversațiile obișnuite și apelurile video, managementul echipei de la distanță este surprinzător de ușor. La început lucrurile au fost mai dificile, dar pe măsură ce a crescut nivelul de încredere, jucătorii au înțeles avantajele de a avea un manager. Buck a început să plătească taxele pentru înscrierea în competiții, să aducă sponsori și oportunități de călătorie, coordonând deplasările internaționale. Călătoriile sunt cheia îmbunătățirii aptitudinilor, mai ales pentru jucătorii din regiunile slab populate, izolate. În competiții există posibilitatea de a întâlni echipe cu stiluri diferite de joc, echipe puternice care te solicită din plin. Datorită lui Buck, jucătorii de CS:GO din echipa VAULT au oportunități extraordinare de a călători în toată lumea, iar aici ar trebui să amintim deplasările din WESG în China, Strike One în Peru și Fragadelphia în SUA. Deși nu pare ceva important, pentru o echipă columbiană aceste deplasări sunt bine-venite.

Managementul echipei VAULT este o poveste despre hotărâre, despre încredere și despre deciziile luate de comun acord. În final, victoria este ca o răsplată pentru fiecare oră de antrenament și pentru efortul depus.

Echipa VAULT va migra de la CS:GO și Heroes of the Storm la Vainglory și League of Legends, încercând să participe la mai multe competiții internaționale. Orașul Medellin va avea în curând două noi săli pentru jocurile în LAN ce vor deveni importante pentru viitorii jucători profesioniști.