HomeStiriUn nou test pentru viitoarele rețele 5G din România

Un nou test pentru viitoarele rețele 5G din România

Rețelele de date 4G LTE actuale și viitoarele rețele 5G vor aduce utilizatorilor de telefoane inteligente conexiuni la Internet tot mai rapide. Odată cu aceste conexiuni rapide va crește capacitatea rețelelor de a furniza conținut video 4K și imagini la rezoluții înalte.

În perioada 1 iunie – 16 iulie 2018, unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din România desfășoară o serie de teste pentru utilizare a unei reţele 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access – FWA). Testul desfășurat, pe teritoriul comunei Floreşti din judeţul Cluj, reprezintă o premieră la nivel european. Totodată este un pas important pentru înțelegerea capabilităţilor tehnologiei 5G în contextul pieței europene.

FWA foloseşte semnal radio în unde milimetrice în banda de 26GHz, pentru a oferi viteze de 1Gbps în condiţii reale de utilizare, pe distanţe ce pot ajunge şi la 1km de staţia de bază. Aceasta este o îmbunătățire semnificativă în comparație cu ceea ce se poate obține astăzi prin tehnologia LTE, în condiții similare. Măsurătorile realizate în timp real au arătat o viteză agregată de 3Gbps pe o celulă 5G în downlink, capacitatea totală a sistemului putând să atingă 6Gbps pentru spectrul alocat acestui test.

ASUS Zenfone 5Z oferă viteze mobile gigabit

ASUS Zenfone 5Z este un smartphone de top care oferă viteze mobile gigabit începând chiar din această lună, telefonul fiind deja disponibil pe piața românească. Pentru maximum de flexibilitate și calitate a convorbirilor, ZenFone 5Z suportă două SIM-uri 4G LTE și Dual VoLTE (DSDV). Acest lucru le permite ambelor SIM-uri să fie active în standby și să suporte, de asemenea, apeluri de voce HD prin rețele 4G LTE pe ambele SIM-uri.

ZenFone 5Z beneficiază de modemul Snapdragon X20 Gigabit LTE, furnizând viteze gigabit, precum şi Wi-Fi 2×2 802.11ac integrat şi Bluetooth 5 pentru căştile wireless cu consum redus. ASUS Zenfone 5Z se poate conecta în rețele Wi-Fi în standarde a/b/g/n/ac în benzile de frecvență de 2.4 și 5GHz

Prezentare video ASUS Zenfone 5Z și Zenfone 5