HomeStiriCât contează memoria RAM?!

Cât contează memoria RAM?!

Atunci când luăm decizia de a cumpăra un calculator nou privim către structura hardware a acestuia și în special către procesor. Dacă nu avem o cerință specifică, determinată de munca noastră, alegem un sistem obișnuit care ar trebui să bifeze câteva elemente strict necesare cum ar fi o anumită frecvență pentru procesor, o anumită cantitate de memorie RAM sau un hard disk de o anumită dimensiune. Viteza de lucru a calculatorul este dată, în principal, de către procesor, cel care efectuează toate calculele matematice ale aplicațiilor prezente pe sistem. Pe lângă procesor, memoria RAM are un impact major asupra funcționării programelor complexe, mia ales atunci când cantitatea este total insuficientă. Produsele ASUS vin cu cantități impresionante de memorie RAM tocmai pentur a evita aceste situații neplăcute.

RAM este prescurtarea de la Random Access Memory, iar în vorbirea uzuală i se spun pur și simplu „memorie”. Memoria RAM acționează ca un punct intermediar între hard disk (unde sunt stocate datele) și procesor (cel care prelucrează datele). Datele de pe suportul de memorie (hard disk, SSD) sunt copiate în memoria RAM, iar de acolo pot fi trimise cu viteză mare către procesor. datele din RAM sunt în permanență scrise, transferate și șterse, de aceea memoria RAM trebuie să fie suficientă ca volum, dar și rapidă.

Asus ZenBook 3 UX390

Asus ZenBook 3 UX390

O cantitate mare de memorie RAM înseamnă că există suficient spațiu pentru a stoca datele aplicațiilor trimise de hard disk sau procesor. Deschiderea unei aplicații noi se poate face în memoria RAM disponibilă și nu necesită folosirea memorie virtuale, fapt care ar îngreuna foarte mult sistemul. Cantitatea brută de RAM nu are un impact semnificativ asupra consumului energetic, însă în cazul laptopurilor ultrasubțiri, alimentate de baterii, fiecare consumator contează.

ASUS ZenBook 3 este un ultraportabil echilibrat ce oferă performanțe de la un capăt la altul. Acest laptop este disponibil cu 16GB de memorie RAM, sificientă chiar și pentru programele de editare grafică, cum ar fi Adobe Photoshop. Aplicațiile pretențioase cum ar fi cele de prelucare video pot rula fără probleme grație procesoarelor Intel Core de ultimă generație și a memorie RAM impresionante. În schimb, portabilele cu 4GB sau 8GB, echipate cu hard disk și nu cu unități SSD M.2 vor genera multe situații mai puțin plăcute dacă se va încerca deschiderea unor astfel de aplicații.

Memoria RAM montată pe ZenBook 3 nu numai că oferă un volum brut impresionant ci are și viteze de transfer ridicate. ZenBook 3 poate transfera datele între procesor și RAM la frecvențe de până 2133 MHz, fapt ce se traduce într-un volum de date de 25.28 GB pe secundă, fiind semnificativ mai puternic decât concurenții săi.

Memoriile RAM de pe ZenBook 3 sunt de tip LPDDR3 (Low Power Double Data Rate, generația a treia). Acestea diferă de modulele instalate pe sistemele desktop prin consumul redus de energie. Acest tip de memorie a îmbunătățit semnificativ lățimea de bandă și a redus consumul de energie la minimum.