HomeTehnologiiCe este de fapt Intel Thunderbolt?
P8Z77-V Premium și the P8Z77-V Pro

Ce este de fapt Intel Thunderbolt?

Thunderbolt este noua tehnologie de input/output creată de Intel, care promite viteze de transfer foarte mari, ce depășesc standardul USB 3.0. Utilizatorii pot beneficia de Intel Thunderbolt chiar din acest moment, tehnologia fiind disponibilă pe noile plăci de bază produse de ASUSP8Z77-V Premium și P8Z77-V Pro.

Tehnologia combină standardele DisplayPort și PCI-Express pentru a aduce funcționalitățile mai multor porturi într-unul singur și viteze superioare.

Thunderbolt oferă viteze de 10Gbps. Din moment ce sistemul funcționează cu perechi de fire și este bidirecțional, un singur cablu poate tranfera până la 40Gbps la capacitatea maximă teoretică. Bidirecționalitatea implică trimiterea și primirea simultană a datelor la viteză maximă. Intel spune că aceste cifre cresc până la 100Gbps când se face trecerea de la fire de cupru la fibră optică. Sârma de cupru limitează transferul atât din punct de vedere al vitezei, cât și al dimensiunii cablurilor care nu pot depăși trei metri.

Pentru a oferi o imagine de ansamblu a acestor viteze de transfer, se pot face comparații. Thunderbolt este de două ori mai rapid decât USB 3.0, de 12 ori mai rapid decât FireWire 800 și de 20 de ori mai rapid decât USB 2.0.

P8Z77-V Premium și the P8Z77-V Pro

P8Z77-V Premium și the P8Z77-V Pro – primele plăci de bază ASUS cu Intel Thunderbolt